Britse supermarkten boycotten Thaise ‘makaakkokosnoten’

In het Verenigd Koninkrijk hebben een aantal supermarkten een reeks producten op basis van kokosnoten uit de rekken gehaald. De beslissing volgt op klachten van de dierenrechtenorganisatie People for the Ethical Treatment of Animals (Peta), die de producten in verband bracht met dierenmishandeling, specifiek apen die getraind worden om de vruchten te plukken.

De producten – water en olie op basis van kokosnoot – worden gemaakt van vruchten die in Thailand door lampongapen – een soort makaken – zouden zijn geplukt. Onder meer Waitrose, Ocado, Co-op en Boots maakten bekend een aantal van de kokosproducten uit de handel te halen. Sectorgenoot Morrisons zei al langer gestopt te zijn met de verkoop van de betrokken producten.

Productief

Peta stelt dat de dieren gevangen worden genomen en worden getraind om tot duizend kokosnoten per dag te plukken. ‘De dieren worden als loutere plukmachines gebruikt,’ aldus de dierenrechtenorganisatie.

Carrie Symonds, de levensgezellin van de Britse premier Boris Johnson en een milieuactiviste, prijst de ketens voor hun reactie. Ze roept alle andere supermarktketens – waaronder Asda, Tesco en Sainsbury – op die voorbeelden te volgen. Sainsbury heeft inmiddels gezegd de problematiek met zijn leveranciers te bespreken.

Peta heeft in Thailand naar eigen zeggen acht boerderijen gevonden waar apen gedwongen worden kokosnoten te plukken voor de export over de hele wereld.

‘Mannelijke apen kunnen tot wel duizend kokosnoten per dag plukken,’ benadrukte de organisatie. Een mens zou in datzelfde tijdsbestek niet verder komen dan ongeveer tachtig vruchten.

Peta zei verder ook apenscholen te hebben ontdekt. Daar zouden de dieren worden getraind om fruit te plukken. Er zijn ook programma’s om de dieren te leren fietsen of basketballen, zodat ze toeristen zouden kunnen vermaken.

Stress

De dierenrechtenorganisatie voert echter aan dat vele dieren – vaak als baby illegaal gevangen – stereotiep gedrag vertoonden dat op extreme stress wijst. Apen zouden aan oude banden zijn vastgeketend of opgesloten worden in kooien die de dieren nauwelijks toelaten zich te bewegen. Vertegenwoordigers van Peta zouden ook getuige zijn geweest dat verscheidene dieren herhaaldelijk tevergeefs uit hun gevangenschap probeerden te ontsnappen. 

‘We hebben hier te maken met nieuwsgierige en bijzonder intelligente dieren,’ betoogde Elisa Allen, directeur van Peta. ‘Alle dingen die hun leven de moeite waard zou maken – zoals psychologische stimulatie, kameraadschap en vrijheid – worden hen ontnomen, enkel maar om economische doeleinden te dienen.’

‘Wij doen dan ook een oproep aan alle fatsoenlijke mensen om deze praktijken af te keuren en de aankoop van kokosproducten uit Thailand te mijden.’

Meer