Britse streamingdiensten weren ‘Little Britain’ wegens zwartgeschminkte gezichten

Netflix, BritBox en BBC iPlayer hebben besloten om de bekende comedyserie ‘Little Britain’ offline te halen. De streamingdiensten vinden het onkies om zo’n content aan te bieden in tijden van ‘Black Lives Matter’-protesten.

Waarover gaat het? Het Britse sketchprogramma dat in 2003 voor het eerst uitgezonden werd, is opeens kop van Jut in het Verenigd Koninkrijk. Niet voor het eerst, want het populaire programma stootte in het verleden al op weerstand. Specifiek gaat het om een scène waarbij acteur David Walliams een zwarte vrouw speelt.

De details? Zoiets kan niet meer in tijden van protest rond racisme en discriminatie, vinden de leidende streamingdiensten in het Verenigd Koninkrijk.

  • De tijden zijn veranderd, betoogt de Britse openbare omroep BBC. ‘Er zijn veel oude reeksen beschikbaar op BBC iPlayer. We herzien de programmatie regelmatig’, stelt een woordvoerder in de krant Daily Mail. ‘De tijden zijn veranderd sinds ‘Little Britain’ voor het eerst werd uitgezonden, dus de serie is momenteel niet meer beschikbaar.’
  • Ook BritBox – een samenwerking van BBC en commerciële omroep ITV – trekt dezelfde kaart. ‘De tijden zijn veranderd sinds ‘Little Britain’ voor het eerst werd uitgezonden. Ook ‘Come Fly with Me’ (een komische reeks van dezelfde makers uit 2010, red.) is al zes maanden niet meer beschikbaar’, klinkt het.
  • Netflix weigert commentaar te geven, maar bevestigt wel dat ‘beide titels vorige vrijdag weggehaald werden’.

Maar? Wie gehoopt had op een teleurgestelde of razende reactie van de makers, heeft het verkeerd voor. Bedenker en acteur Matt Lucas gaf in 2017 al aan dat hij spijt had over bepaalde keuzes. Hij noemde het ‘lui’ om mensen aan het lachen te brengen met zwarte karakters. ‘Als ik kon terugkeren in de tijd, zou ik die grappen niet meer maken’, zei hij. ‘Eigenlijk zou ik die show nu niet meer maken. Het zou mensen van streek brengen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20