Britse regering werkt aan nieuwe duurzame investeringsbank

De Britse regering koestert plannen om een nieuwe duurzame investeringsbank te lanceren. Die nieuwe instelling moet het Verenigd Koninkrijk helpen om zijn klimaatambities te financieren. Dat heeft Kwasi Kwarteng, Brits minister van energie, gezegd. Hij zegt te verwachten dat de regering binnenkort met meer concrete informatie over het nieuwe initiatief naar buiten zal komen.

Drie jaar geleden besliste de Britse regering nog om haar Green Investment Bank te verkopen.

Klimaat

Vele klimaatactivisten, economen en academici proberen de Britse regering aan te zetten om een nieuw duurzaam investeringsplatform op te zetten. Die inspanningen zouden een heropleving van de Britse economie, die onder grote druk staat, moeten ondersteunen. De introductie van een duurzame kredietverstrekker zou het land ook kunnen helpen om zijn klimaatdoelstellingen te halen.

De oorspronkelijke Green Investment Bank was acht jaar geleden door de Britse overheid opgericht. Drie jaar geleden werd de instelling echter aan de Australische bank Macquarie verkocht. Die beslissing leverde de Britse regering heel wat kritiek op.

‘Het is geen geheim dat er binnen de regering momenteel een debat wordt gevoerd over de mogelijkheden om een opvolger voor de Green Investment Bank op te richten,’ aldus minister Kwarteng. ‘Ik heb er goede hoop op dat hierover binnenkort meer concreet nieuws kan worden gemeld.’

Kwarteng wijst er daarbij op dat de Britse regering zich heeft geëngageerd om binnen een periode van dertig jaar een klimaatneutrale economie uit te bouwen. ‘Om die doelstelling te kunnen realiseren zullen aanzienlijke investeringen noodzakelijk zijn,’ benadrukt de minister. ‘Het is dan ook duidelijk dat een nieuwe duurzame investeringsbank nuttige diensten zou kunnen bewijzen.’

Mogelijk zou daarbij gewerkt worden volgens het model van de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) in Duitsland, een ontwikkelingsbank in handen van de overheid die na de tweede wereldoorlog was opgezet om in infrastructuur te investeren.

Banen

Polly Billington, de directeur van het Britse klimaatplatform UK100, stelde dat het bedrijfsleven en de banken een veel grotere rol in de economisch heropleving zouden moeten opnemen.

‘Duurzame investeringen zullen duizenden banen creëren, de klimaatverandering aanpakken en het herstel verzekeren,’ zegt Billington. ‘Onderzoek toonde dat een investering van 5 miljard pond in hernieuwbare energie een bedrag van 100 miljard aan privékapitaal zou kunnen ontsluiten.’

Onderzoekers van het Grantham Institute, onderdeel van de London School of Economics (LSE), hebben de Britse regering opgeroepen een bedrag van minstens 20 miljard pond naar de nieuwe investeringsbank te laten vloeien. Dat moet tot een pijplijn van duurzame infrastructuurprojecten – waaronder koolstofafvang en waterstof – leiden.

Daarnaast maken de onderzoekers gewag van boomplantingen en het herstel van wetlands. Dergelijke initiatieven kunnen volgens het Grantham Institute ook nieuwe banen en opleidingsmogelijkheden helpen creëren.

Meer