Britse Queen Elizabeth overleden

Koningin Elizabeth II, de langst regerende vorstin in de Britse geschiedenis, is op 96-jarige leeftijd overleden.

Dat maakte Buckingham Palace in een verklaring bekend. “De koningin is vanmiddag vredig overleden op Balmoral. De koning en de Queen Consort zullen vanavond op Balmoral blijven en morgen naar Londen terugkeren”. 

Met haar dood zal haar oudste zoon Charles het land voorgaan als de nieuwe koning. Zijn vrouw Camilla wordt koningin-gemaal.

“Het overlijden van mijn geliefde moeder, hare majesteit de koningin, is voor mij en alle leden van mijn familie een moment van grote droefheid”, aldus de nieuwe koning. “Wij rouwen diep om het heengaan van een gekoesterde vorstin en een zeer geliefde moeder. Ik weet dat haar verlies diep gevoeld zal worden in het land, het rijk en het gemenebest, en door ontelbare mensen over de hele wereld”.

De begrafenis van Elizabeth zal volgens de traditie een staatsbegrafenis zijn, een zeldzame eer die meestal aan de vorstin is voorbehouden, schrijft The Guardian. De laatste staatsbegrafenis in het Verenigd Koninkrijk was die van Churchill in 1965 en de laatste staatsbegrafenis voor een vorst was die van de vader van de koningin, George VI, in 1952.

De vlag van de Unie wordt gestreken op Windsor Castle terwijl een regenboog de hemel bedekt. (Chris Jackson/Getty Images)

Geruchtenmolen

Eerder vandaag begonnen de berichten over de gezondheidstoestand van Elizabeth luidruchtig te draaien. Zo bleken verschillende familieleden zich vandaag naar het Schotse Balmoral Castle, waar de Queen zich de afgelopen dagen bevond, te hebben begeven, nadat artsen hun bezorgdheid hadden geuit over de gezondheid van de vorstin.

“Het overlijden van hare majesteit de koningin is een enorme schok voor de natie en de wereld”. Dat zegt Liz Truss, de nieuwe premier van Groot-Brittannië. “Koningin Elizabeth II was de rots waarop het moderne Groot-Brittannië is gebouwd. Ons land is gegroeid en bloeide onder haar bewind”.

Ze voegde eraan toe: “God save the King”.

Truss ontmoette de koningin eerder deze week dinsdag, om formeel tot premier te worden benoemd. Ze is de 15de en laatste premier die onder Elizabeth heeft gediend.

Koningin Elizabeth II, het langstregerende staatshoofd van de wereld, kwam op de troon na de dood van haar vader Koning George VI op 6 februari 1952, toen ze slechts 25 jaar oud was.

Meer