Britse ondernemer strooit met bonussen en maakt 74 werknemers miljonair

De voorbije tien jaar heeft de Britse Matt Goulding zijn personeel beloond met heel wat gratis aandelen. Door het succes van zijn bedrijf mogen 74 van zijn personeelsleden zich nu miljonair noemen. 

En dat aantal zal waarschijnlijk nog stijgen. Van de 1 miljard pond aan aandelen die gereserveerd zijn voor het personeel, moet nog ongeveer 175 miljoen pond (195 miljard euro) uitgedeeld worden. h

The Hut Group, met hoofdkwartier in Manchester, is een e-commercebedrijf dat voeding, vitamines en verzorgingsproducten maakt en verkoopt. Het bedrijf wordt gewaardeerd op zo’n 6,5 miljard dollar. Bedrijfsleider Moulding bezit zelf een vierde van de aandelen. Zo’n 430 personeelsleden zijn door het bonussysteem ook aandeelhouder. Managers, secretaresses en magazijnmedewerkers, allemaal pikken ze een graantje mee. De aandelen kregen ze als bonus, volledig gratis dus. 

Huwelijk, droomreis en nieuwe wagen

Twee werknemers getuigen in de Britse krant The Mirror. Een vrachtwagenbestuurder die nog maar twee jaar voor het bedrijf werkt, kon met zijn bonus al een nieuwe wagen kopen én een droomreis naar de Verenigde Staten maken. De 68.000 euro aan aandelen die hij daarna overhoudt zet hij opzij voor de toekomst. 

Een 30-jarig kaderlid betaalde spendeerde 110.000 euro van de  opbrengst van zijn aandelen aan zijn huwelijk, en aan een deel van zijn nieuwe woning. Aangezien hij nog effecten ter waarde van 670.00 euro overhoudt, wordt hij binnenkort misschien ook één van de miljonairs van het bedrijf. ‘Ik kom zelf uit een arbeidersgezin. Dit mogen meemaken maakt me nederig. Het laat me toe om mijn kinderen op weg te helpen.’ 

Moulding heeft zichzelf opgewerkt tot waar hij nu staat. Zijn eerste job was als afwasser. Hij werd van school gestuurd omdat hij spijbelde, en ging dan maar in een fabriek werken. Maar de zin voor ondernemen kruipt waar hij niet gaan kan. Moulding begon met een vriend CD’s te verkopen online, voordat hij websites voor andere retailers beheerde. Nu is The Hut Group één van de grotere techbedrijven van het VK. 

Momenteel heeft het bedrijf bijna zo’n 7.000 werknemers. Mouldings ambitie is om dat tegen 2023 meer dan te verdubbelen, tot 19.000. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20