Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 27 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Britse coronabarometer is klaar, en bestaat uit drie alarmniveaus

Logo Business AM
Coronacrisis

12/10/2020 | Ruben Van Lent | 3 min leestijd

Brits premier Boris Johnson. - Isopix

De Britse premier Boris Johnson stelde maandag in het parlement een plan voor om het coronavirus onder controle te houden. Bepaalde regio’s zouden zo onder striktere regels kunnen komen. In België loopt een gelijkaardig systeem vertraging op.

De premier stelde een soort van barometer voor in drie alarmniveaus: medium, hoog en zeer hoog.

Het mediumniveau geldt voor het grootste deel van het VK en omvat de huidige beperkingen. Britten mogen niet met meer dan zes tegelijk afspreken en cafés moeten sluiten om 22 uur. In ‘hoge’ regio’s mogen mensen elkaar niet ontmoeten, tenzij buiten, maar ze mogen wel nog naar de sportschool of andere activiteiten doen. In regio’s waar het ‘zeer hoge’ alarmniveau geldt, sluiten naast cafés ook alle fitnesszalen en gokplaatsen. Restaurants blijven altijd open.

Vanaf woensdag komt Liverpool in ‘zeer hoog’ niveau terecht, liet Johnson nog weten.

‘Het virus mag ons niet verscheuren’

Het aantal besmettingen in het VK stijgt rap. De afgelopen twee weken kwamen er bijna 170.000 nieuwe gevallen bij, in totaal zit het land al aan 604.000 gevallen. ‘We kunnen ons gezondheidssysteem niet kapot laten gaan aan corona en het virus mag ons niet verscheuren. We moeten optreden om levens te redden’, klonk het.

Toch zou de barometer de spanningen tussen de regering en lokale overheden kunnen verhogen. De maatregelen zetten op een hoop steden en gemeenten nog meer druk en zetten mogelijks jobs op het spel. Het VK kwam eerder wel al met een plan dat tot twee derde van de lonen bijpast voor wie minder uren mag doen of tijdelijk werkloos is.

België

In België wordt er al lang gesproken over een gelijkaardig systeem waarbij regio’s of steden in een bepaalde kleurcode zouden kunnen geplaatst worden die dan automatisch een aantal maatregelen met zich meebrengt. De kleurcodes hangen af van het aantal besmettingen. ‘Het zou mensen kunnen helpen om gemotiveerder te blijven om de maatregelen te volgen als ze zien wat er exact verandert als de besmettingen dalen’, klinkt het bij insiders. De roep is daarom dat de barometer er snel komt.

De lancering ervan liep wat vertraging op, maar volgens bronnen zou die niet te lang meer op zich mogen laten wachten.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump