Britse CEO’s kunnen ’tot 10 procent van inkomen verliezen’

Topmannen bij de grote Britse kleppers zouden tot tien procent van hun inkomen zien wegsmelten door de coronacrisis. Dat staat te lezen in een rapport van Deloitte.

Niet alleen de werkloosheidsgraad krijgt een duwtje door de coronacrisis, ook in de bovenste lagen van grote bedrijven dreigen er verliezen. De compensatie van een Britse CEO in een FTSE 100-bedrijf stond vorig jaar op 3,7 miljoen pond, zowat 4,12 miljoen euro. Dat is de mediaan.

Maar dat bedrag is gebaseerd op de geschatte waarde van de aandelen die bij het compensatiepakket van die CEO’s horen. Die werden ingeschat op hun pre-Covid-waarde en het mag niet verbazen dat er dus aardig wat verschuift naar volgend jaar toe.

20 procent gezakt

De FTSE 100 dook vanaf maart 2020 namelijk met een flinke 20 procent in het rood. Op dat moment gingen in veel Europese landen, maar nog niet in Groot-Brittannië, lockdownmaatregelen van start. Eind maart was ook Groot-Brittannië aan de beurt.

Vooral de reisindustrie, de immomarkten en de retailers kregen een opdoffer. Dat voelen ook de CEO’s in hun portefeuille: dat verminderde gemiddeld zowat 8,8 procent in waarde.

Sinds het laatste jaarrapport van Deloitte hebben de helft van de bedrijven uit de FTSE 100 ontslagrondes aangekondigd. Die werd vaak gecombineerd met een loonsverlaging op de hogere echelons.

Richtlijnen voor compensatie

Deloitte weet dat investeerders nu ook daar duidelijke richtlijnen hebben gekregen over hoe compensatie er zal uitzien in de komende jaren. Die moet namelijk ‘een representatie van het personeelsbestand zijn en de interesse van investeerders en stakeholders reflecteren.’

‘In het komende jaar zal de compensatie voor het c-niveau onder de loep komen te liggen, zodat zij niet geïsoleerd zijn van de brede economische en sociale impact van Covid-19’, zegt Stephen Cahill van Deloitte in het rapport. Kort samengevat zullen investeerders erop letten dat massale ontslagen niet leiden tot een opslag voor de raad van bestuur.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20