Brits steunprogramma voor horeca is groot succes: helft van de Britten ging uit eten

Met 35 miljoen maaltijden op twee weken tijd is het Britse ‘eat out to help out’-programma voor de zwaar getroffen horeca in het Verenigd Koninkrijk een waar succes gebleken. Dat laat de Britse minister van Financiën Rishi Sunak weten.

Binnen het hulpprogramma kunnen Britten aan halve prijs dineren, met een maximumkorting van 10 pond per persoon op voeding en niet-alcoholische dranken. Het aanbod geldt elke maandag, dinsdag en woensdag – traditioneel kalmere dagen voor de horeca – in augustus om de zwaar getroffen pubs, hotels en cafés een hart onder de riem te steken.

De formule slaat aan. Uit overheidscijfers blijkt dat er onder het programma meer dan 35 miljoen maaltijden met korting verkocht werden. ‘Dat komt overeen met meer dan de helft van het Verenigd Koninkrijk’, zei de Britse minister van Financiën. Gemiddeld legt de overheid zo’n 5 dollar per maaltijd bij. Ruim 85.000 restaurants hebben zich bovendien geregistreerd voor het programma.

‘Junkfood promoten’

Hoewel sommigen erop wijzen dat ‘eat out to help out’ het aantal reserveringen op de andere dagen van de week naar beneden haalt, noemt de Britse regering het project essentieel om de verminderde werkgelegenheid in de sector te compenseren. ‘Om zoveel mogelijk banen te beschermen, dring ik er bij alle bedrijven op aan om de terugbetaling vandaag nog te regelen. Het is gratis, eenvoudig en de uitbetaling volgt binnen de vijf werkdagen’, zei Sunak.

Toch is het programma niet vrij van kritiek. Het Instituut voor Fiscale Studies waarschuwde dat het systeem vooral voordelig zou zijn voor burgers die al welvarend genoeg zijn om uit eten te gaan. En organisaties die ijveren voor een gezonde levensstijl zien met lede ogen aan hoe de – al relatief zwaarlijvige – Britten – aangemoedigd worden om een restaurantbezoek te plannen. ‘De overheid geeft groen licht om junkfood te promoten’, klonk het daar.

Lees ook: Boris Johnson waarschuwt ‘dikke’ Britten: ‘We moeten er iets aan doen’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20