Brits minister voor Buitenlandse Zaken neemt rol als Brexit-onderhandelaar op

Liz Truss, die momenteel in de Britse Johnson-regering al fungeert als minister van Buitenlandse Zaken, zal nu ook de Brexit-onderhandelingen op zich nemen. Dat stoeltje kwam leeg, nadat gisteren David Frost uit de regering stapte en zijn mandaat als Britse voorzitter voor de Brexit-onderhandelingen met de EU neerlegde.

Frost was al sinds de eerste dag van Boris Johnson als premier van het Verenigd Koninkrijk bezig met de Brexit verder in goede banen te leiden. In zijn ontslagbrief staat te lezen dat hij in onderling overleg met Johnson had opgemaakt zijn mandaat te beëindigen bij de start van het nieuwe jaar 2022. Volgens The Daily Mail zou Frost echter zijn opgestapt na aangroeiende ontgoocheling over de koers die de regering van premier Johnson wil varen.

Onvrede met regering

De krant geeft aan dat de nieuwe coronamaatregelen van vorige week de druppel waren. Sindsdien moeten Britten aan de ingang van nachtclubs en evenementen een Covid-paspoort tonen, volgens het 2G-principe: gevaccineerd of negatief getest.

De goedkeuring daarvan was historisch, aangezien het eigenlijk de oppositie was die het voorstel erdoor kreeg: van zijn eigen Conservatieve achterban kreeg Johnson 99 nee-stemmen van parlementsleden, wat de politieke crisis in het VK extra kracht bijzette.

Het vertrouwen in Johnson stond daarvoor al op een bijzonder laag pitje, nadat een resem aan schandalen binnen de regering en de partij uitlekten. Het meest recente was het kerstfeestje dat enkele regeringsambtenaren vorig jaar, midden in een strenge lockdown, hielden.

Lof voor Frost

Verschillende politieke zwaargewichten die de Brexit behandelden bedankten Frost voor de samenwerking, en verwelkomden Truss als nieuwe Brexit-onderhandelaar. De grootste lof kwam echter vanuit Ierse kant, meer bepaald van Simon Coveney, de Ierse minister van Buitenlandse Zaken, ook nauw betrokken bij de Brexit-onderhandelingen.

Die werkte al nauw samen met Truss, eerst op het departement Landbouw en daarna op Buitenlandse Zaken. In zijn tweet klinkt Coveney alvast enthousiast.

Er ligt Truss nog heel wat werk voor de boeg. Zo is er in het Noord-Ierlandprotocol nog steeds onduidelijkheid over de grens. Die ligt nu midden in de zee tussen het Ierse eiland en het Britse hoofdeiland, waardoor binnenlands verkeer (tussen het Britse eiland en Noord-Ierland) ook langs de douane moet passeren. Dit is echter verre van ideaal voor de Britten, die dan ook graag de grens zien verplaatst worden. De onderhandelingen met Europa, die van oordeel zijn dat de Britten niet moeten terugkrabbelen nadat ze zelf het akkoord ondertekenden, verlopen stroef.

Ook de Frans-Britse relaties zullen door Truss moeten worden aangepakt. Tussen beide landen heerst heel wat onvrede over het toekennen van visvergunningen, wat al op enkele momenten tot blokkades en protestacties leidde. Nog heel wat werk voor de nieuwe Brexit-onderhandelaar dus.

(evb)

Meer