EU ziet vooruitgang en hoop in Noord-Ierse Brexit-besprekingen

Vrijdag is vooruitgang geboekt in de besprekingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië over de handelsproblemen in Noord-Ierland sinds de Brexit. Er kunnen oplossingen worden gevonden als Londen zijn inspanningen verdubbelt, zei EU-ambtenaar Maros Sefcovic zondag.

De twee partijen kwamen vorige week overeen om zich nog meer in te spannen om de handelsproblemen tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland op te lossen. “We hebben vrijdag enige vooruitgang geboekt,” zei Maros Sefcovic, vice-voorzitter van de Europese Commissie, tijdens een interview met de BBC.

“Ik ben er zeker van dat als David Frost en Groot-Brittannië hun inspanningen zouden verdubbelen … we alle openstaande kwesties kunnen oplossen tot tevredenheid van de bevolking van Noord-Ierland,” zei hij.

Tijdens weken van gekibbel heeft Londen herhaaldelijk gedreigd artikel 16 in te roepen. Een zet die een regelrechte handelsoorlog tussen de EU en Groot-Brittannië zou kunnen ontketenen. Maar vorige week veranderde de houding. Sefcovic riep op tot compromissen terwijl de details van de handelsafspraken werden besproken.

Een gevoelige kwestie

Sinds het vertrek uit de EU vorig jaar, heeft het Verenigd Koninkrijk (Groot-Brittannië mét Noord-Ierland) de invoering uitgesteld van enkele geplande grenscontroles. Die waren bedoeld om een harde grens tussen Noord-Ierland en EU-lid Ierland te voorkomen.

Groot-Brittannië zegt dat de controles onevenredig zijn en een bedreiging vormen voor het vredesakkoord van 1998 met Noord-Ierland. De controles werpen een barrière op tussen het Britse vasteland en Noord-Ierland, iets wat onaanvaardbaar is voor de pro-Britse unionistische gemeenschap.

De EU zegt dat de controles nodig zijn om te voorkomen dat goederen zonder enige controle vanuit het VK op haar interne markt terechtkomen.

Meer
Mijn Volglijst

General Motors verhoogt winstverwachtingen licht

01/12/2021 20:14

(ABM FN-Dow Jones) General Motors heeft woensdag de winstverwachtingen voor heel het jaar opwaarts bijgesteld. Dit maakte CFO Paul Jacobson van General Motors bekend tijdens een conferentie van Credit Suisse. 

De automaker mikt voor heel dit jaar nu op een winst voor belastingen van circa 14 miljard dollar, waar eerder nog werd gemikt op de bovenkant van de bandbreedte van 11,5 tot 13,5 miljard dollar. 

Lees meer...
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20