Brits coronabeleid meest door eigen burgers bekritiseerd

De regeringen van de rijke landen hebben met hun aanpak van de coronacrisis bij hun bevolking geen bijzonder goede beurt gemaakt. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau Kantar. Vooral de Britse regering kreeg een slecht rapport voorgeschoteld.

Het rapport was gebaseerd op een enquête bij meer dan 7.000 burgers in de Verenigde Staten, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Italië.

Reis

‘In maart steunde nog gemiddeld 54 procent van de burgers de aanpak van de coronacrisis door hun regeringen,’ zegt Kantar. ‘In april was dat cijfer al tot 50 procent teruggevallen. Eind mei kreeg het coronabeleid van de regeringen nog gemiddeld 48 procent steun.’

De grootste terugval moest worden vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk. Daar was er een terugval met 18 procentpunten tot 51 procent. In de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk en Italië bedroeg de achteruitgang gemiddeld 2 tot 6 procentpunten. Japan was het enige land waar de score van de regering in stijgende lijn ging.

‘Voor de opmerkelijk slechte score van het Verenigd Koninkrijk kunnen verschillende redenen worden aangeduid,’ denkt het persbureau Reuters. ‘In dat land zijn door de besmetting al meer dan 50.000 doden gevallen. Daarmee is het Verenigd Koninkrijk een van de landen die wereldwijd het zwaarst door de pandemie is geraakt.’

‘Brits premier Boris Johnson had het bovendien bijzonder moeilijk om de weerslag van de pandemie in de hand te houden. Dat had onder meer te maken met de opschudding rond zijn topadviseur Dominic Cummings, die op het hoogtepunt van de crisis besliste om met zijn gezin een autoreis van 400 kilometer naar de boerderij van zijn ouders te maken.’

Werkvloer

Uit het onderzoek van Kantar bleek nog dat ruim de helft van de ondervraagden een contactapp zou gebruiken om de uitbraak van een nieuwe golf infecties te helpen vermijden. De groep die van deze technologie geen gebruik wil maken, verwijst in grote mate naar privacybekommernissen.

De onderzoekers kwamen ook tot de vaststelling dat 33 procent zich met de terugkeer naar zijn werkplek ongemakkelijk voelt. Een even grote groep wierp op voortaan meer aan telewerk te zullen doen. Ongeveer 40 procent zou zijn bezoek aan restaurants, pubs, cafés en bioscopen verminderen.

Meer