British Airways gedwongen om een gedeelte van zijn kunstcollectie te verkopen

Luchtvaartmaatschappij British Airways (BA) heeft besloten om een deel van zijn kunstcollectie te verkopen. Die ingreep moet het bedrijf helpen om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen. De collectie omvat werken van onder meer Damien Hirst, Bridget Riley en Peter Doig.

Het duurste werk uit de collectie zou bij een verkoop meer dan 1 miljoen pond kunnen opleveren. De directie zou minstens tien werken voor een mogelijke verkoop hebben geselecteerd.

Sotheby’s

Het veilinghuis Sotheby’s zou zijn aangetrokken om de verkoop zo snel mogelijk te organiseren. Andere werken in de collectie van het bedrijf zijn stukken van Tracey Emin, Anish Kapoor en Chris Ofili. De luchtvaartmaatschappij zou echter nog niet hebben vastgelegd welke werken onder de hamer zouden gaan.

British Airways heeft zijn trafieken onder de invloed van de coronacrisis nagenoeg tot stilstand zien komen. De onderneming heeft gezegd duizenden banen te zullen moeten schrappen. Alex Cruz, topman van British Airways, waarschuwde vorige week al dat financiële problemen het voortbestaan van de luchtvaartmaatschappij konden bedreigen, tenzij tot een ingrijpende herstructurering werd overgegaan.

Het meest waardevolle kunstwerk in de collectie zou zijn gemaakt door Bridget Riley. Het werk werd vele jaren geleden gekocht en is aanzienlijk in waarde gestegen.

Een groot deel van de collectie is verzameld met de hulp van de Londense curatoren Artwise, die zeventien jaar lang met de luchtvaartmaatschappij hebben samengewerkt. Artwise kocht voor British Airways meer dan vijftienhonderd kunstwerken. De samenwerking eindigde acht jaar geleden.

‘In het algemeen kochten wij werken van kunstenaars die zich nog in een vroeg stadium van hun carrière bevonden,’ benadrukken Susie Allen en Laura Culpan, de oprichters van Artwise. ‘Veel van de werken zijn sindsdien sterk in waarde gestegen, al is dat nooit de bedoeling van de collectie geweest.’

Primeur

British Airways werd door de aankopen echter een van de grote zakelijke ondersteuners van hedendaagse kunst. De maatschappij zorgde ervoor dat de werken een ronde deden langs de kantoren van het bedrijf in de hele wereld.

‘We zijn natuurlijk erg bedroefd te zien dat enkele van de belangrijkste schatten uit de kunstcollectie van British Airways moeten worden geveild,’ zei Artwise. ‘De collectie was echt opmerkelijk en was binnen de luchtvaartindustrie een primeur. We begrijpen echter dat we met ongekende tijden worden geconfronteerd.’

Zoals de meeste luchtvaartmaatschappijen is British Airways door de coronacrisis zwaar getroffen. Door de lockdown moest het bedrijf zijn vloot vliegtuigen vele weken aan de grond houden.

Mogelijk zouden twaalfduizend banen moeten worden geschrapt. Ook meer dan duizend piloten zouden hun baan verliezen. British Airways zegt dat er momenteel wordt gezocht naar mogelijkheden om ontslagen zoveel mogelijk te vermijden.

Meer