Kunstverkoop vorig jaar met 5 procent gedaald: vooral topsegment getroffen

De verkoop van kunst en antiek heeft het voorbije jaar een omzet van 64,1 miljard dollar laten optekenen, een daling met 5 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit het jaarrapport van de bank UBS en beursorganisator Art Basel.

De auteurs merken op dat de verkoop is teruggevallen tot het niveau van drie jaar geleden, toen een omzet van 63,7 miljard dollar werd gehaald. Met een omzet van 68,2 miljard dollar had de sector zes jaar geleden zijn absolute piek laten optekenen.

Onrust

‘Er zijn verschillende verklaringen voor de achteruitgang,’ staat in het rapport. ‘Uiteraard was er de impact van de tragere economische groei en allerlei protectionistische maatregelen, maar ook moesten een aantal belangrijke markten afrekenen met politieke en sociale onrust.’

De achteruitgang kon ook in elk van de drie grote regionale centra worden opgetekend. In de Verenigde Staten was er een achteruitgang met 5 procent tot 28,3 miljard dollar. De Verenigde Staten bleven daarmee echter vorig jaar ook opnieuw de grootste kunstmarkt van de wereld.

In China was er een terugval – het tweede jaar inkrimping op rij – met 10 procent tot 11,7 miljard dollar. In Groot-Brittannië kende de kunstverkoop een daling met 9 procent tot 12,7 miljard dollar. Frankrijk was de enige grote kunstregio in de wereld waar een groei kon worden gemeld. De inkomsten liepen er met 7 procent op tot 4,2 miljard dollar.

Veilingen

De terugval blijkt trouwens compleet te wijten te zijn aan de verkopen van de kunstveilingen en beurzen. Bij de galerijen en dealers bleek immers een lichte vooruitgang met 2 procent tot 36,8 miljard dollar.

De kunstveilingen en beurzen registreerden daarentegen een inkrimping met 17 procent. Het jaar voordien hadden beide sectoren gezamenlijk nog een groei met 6 procent tot 67,7 miljard dollar laten optekenen.

Het rapport merkt nog op dat de topmarkt het voorbije jaar de zwaarste klappen te verwerken kreeg. De verkoop van werken met een waarde van meer dan 10 miljoen dollar ging in aantallen met 35 procent achteruit. In waarde was er sprake van een inkrimping mt 39 procent.

Moderne kunst liet in waarde een terugval met 32 procent optekenen. De verkoop van naoorlogse en hedendaagse kunst en oude meesters kende een daling met 10 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20