British Airways, Easyjet en Ryanair bestrijden de Britse verplichte quarantaine voor reizigers via de rechtbank

British Airways, Easyjet en Ryanair kondigen vrijdag aan dat ze gerechtelijke actie ondernemen tegen de verplichte quarantaine voor reizigers van buitenaf, die de Britse overheid heeft ingevoerd. De luchtvaartmaatschappijen willen die volgens hen veel te strikte regels via het gerecht laten opheffen.

Nadat de commerciële luchtvaart nagenoeg stilgevallen was door de coronapandemie, hadden de drie sectorspelers gehoopt om een groot deel van hun vluchten snel weer vol te krijgen nu Europese landen hun grenzen stilaan opnieuw openen.

Ophokplicht

Maar de boekingen blijven uit. De Britse overheid voerde namelijk een controversiële regel in: een verplichte quarantaineperiode van 14 dagen voor reizigers van buitenaf. Dat schrikt toeristen af volgens het triumviraat. 

De maatschappijen zeggen in een persbericht dat ze klacht hebben neergelegd bij het Britse Hooggerechtshof, een rechtbank die grote en ingewikkelde civiele verordeningen behandelt. Ze drongen daarbij aan om ‘zo snel mogelijk een rechterlijke toetsing’ te laten gebeuren.

Als de rechters hen gelijk geven, moet de overheid het wetenschappelijk bewijs voorleggen dat de regel onderbouwt. De Britse overheid heeft tot nog toe niet gereageerd. Toen ze de quarantaineverplichting aankondigde op 8 juni, motiveerde ze die beslissing door te stellen dat het nodig was om een tweede golf van de virusuitbraak te voorkomen. 

Geen wetenschappelijk bewijs

Patrick Vallance, de belangrijkste wetenschappelijke adviseur van de regering, weigerde zo’n algemeen beleid volledig te onderschrijven. Volgens hem werkt quarantaine het beste om reizen te beperken van landen met een hoge besmettingsgraad. 

De luchtvaartmaatschappijen stellen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor het beleid en dat er geen overleg is geweest met de industrie over de nieuwe regels.

Ryanair & co. vragen dat de regering het eerdere quarantainebeleid opnieuw invoert. Daarbij was de verplichte isolatie alleen van toepassing op passagiers die aankwamen uit landen die als hoog risico werden beschouwd.

Ze verwerpen ook het idee van de zogeheten ‘luchtbruggen’. Dat zijn bilaterale overeenkomsten tussen landen met lage besmettingspercentages, een voorstel van de regering als potentieel alternatief voor de quarantaine. De luchtvaartreuzen ‘zien niet in hoe dat zou werken’. 

Meer