Brildragende koe moet Russische melkproductie optimaliseren

In een boerderij in de buurt van Moskou worden tests uitgevoerd waarbij koeien met een VR-bril (Virtual Reality) rondlopen. Bij VR of virtuele werkelijkheid krijgt een gebruiker – in dit geval een koe – via een computer een simulatie te zien die de zintuigen prikkelt. Het beest wordt met andere woorden ondergedompeld in een specifieke ervaring.

De Russische koeien krijgen beelden voorgeschoteld van groene weiden. Die zijn schaars te vinden in de buurt van Moskou, want de stad kent amper 50 zonnige dagen per jaar. Op die manier wil men de stressniveaus van de dieren verlagen en hun algemene gemoedstoestand verbeteren. 

In zuivelproductie is Nederland absolute wereldtop

Op de RusMoloko-boerderij, een van de grootste in de regio Moskou, testen landbouwingenieurs en IT-specialisten dus het effect van zulke beeldprojectie bij koeien. Het project is gebaseerd op onderzoek van de universiteit van Wageningen. Dat moet niet verbazen, want Nederland behoort tot de absolute wereldtop inzake onderzoek naar zuivelproductie. Dat onderzoek heeft onze noorderburen toegelaten massa’s zuivelproducten te exporteren. Die export van melkproducten draagt voor ruim zeven miljard euro bij aan de Nederlandse  handelsbalans. Nederland voert grote hoeveelheden melk, kaas en boter uit. 80% daarvan blijft binnen Europa, maar de rest komt op de wereldmarkt. In totaal vinden Nederlandse zuivelproducten hun weg naar 150 landen wereldwijd.

Ontspannen en blije koeien geven meer of betere melk

Uit eerder Nederlands onderzoek is gebleken dat ontspannen en blije koeien meer of betere melk geven. Volgens de Wageningse academici heeft de omgeving een significante impact op de gezondheid van een dier. Als gevolg daarvan, ook op de kwaliteit en de hoeveelheid van de melk.

Indien de test positieve resultaten genereert kan VR in de toekomst worden ingezet bij de modernisering van de melkveesector, staat te lezen op de website van het Russische ministerie voor Landbouw.

Maar of een VR-bril de Russische koe een beter leven zal geven, wordt door de Nederlandse onderzoekers zelf betwijfeld. ‘Zoiets hebben wij in ieder geval nog nooit gedaan”, zegt dierenwelzijnonderzoeker Inge van Dixhoorn van de universiteit van Wageningen, in NRC Handelsblad. Daarom heeft ze twijfels bij het effect van een VR-bril. ‘Omdat koeien hun ogen aan de zijkant van het hoofd hebben en op een andere manier afstanden schatten dan mensen.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20