BRICS werkt verder aan digitaal betalingssysteem als alternatief voor de dollar

BRICS werkt verder aan digitaal betalingssysteem als alternatief voor de dollar
BRICS – MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP via Getty Images

Key takeaways

  • De BRICS-landen ontwikkelen een grensoverschrijdend betalingssysteem dat gebruik maakt van nationale valuta en digitale technologieën om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te verminderen.
  • Rusland en China leiden de ontwikkeling van BRICS Pay, een gedecentraliseerd betalingssysteem dat een digitaal activaplatform voor grensoverschrijdende transacties zal omvatten.
  • Door digitale activa voor internationale betalingen goed te keuren, versterkt Rusland zijn economische invloed.

Transformatie financiële systeem

De BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) werken actief aan een transformatie van het internationale financiële systeem en het verminderen van de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar. Onder leiding van Rusland ontwikkelt BRICS een grensoverschrijdend betalingssysteem dat gebruik maakt van nationale valuta en digitale technologieën. Dit initiatief is bedoeld om de handel binnen BRICS te stroomlijnen en door het Westen gecontroleerde financiële kanalen zoals SWIFT te omzeilen.

Gedecentraliseerd betalingssysteem

De ontwikkeling van BRICS Pay, een gedecentraliseerd betalingssysteem, is in een stroomversnelling geraakt als reactie op westerse sancties die de toegang van Russische banken tot SWIFT beïnvloeden. Onder leiding van Rusland en China zal dit systeem een digitaal activaplatform voor grensoverschrijdende transacties omvatten, waardoor het gebruik van digitale versies van de yuan en roebel in de internationale handel mogelijk zal toenemen.

Westerse sancties omzeilen

Bovendien maakt Ruslands recente goedkeuring van digitale activa voor internationale betalingen het mogelijk om westerse sancties te omzeilen door middel van een gedecentraliseerd systeem met meerdere valuta. Deze stap versterkt de economische invloed van BRICS en versnelt de inspanningen om een supranationale munteenheid in te voeren, die de hegemonie van de Amerikaanse dollar uitdaagt. 95 procent van de handel tussen Rusland en China wordt nu afgewikkeld in roebels en yuan, wat aantoont dat het blok de afhankelijkheid van de dollar wil verminderen.

Zorgen over Amerikaanse sancties

De drang naar financiële onafhankelijkheid binnen BRICS wordt ook aangewakkerd door zorgen over Amerikaanse sancties en een stijgende wereldwijde schuld. Landen zijn op zoek naar alternatieve financiële mechanismen om de blootstelling aan Amerikaanse sancties en volatiliteit van de dollar te minimaliseren. Deze spanningen worden nog versterkt door de recente dreigementen van de Amerikaanse regering over tarieven voor BRICS-landen als zij doorgaan met hun de-dollariseringsinspanningen. Analisten beweren dat het gebruik van de dollar als pressiemiddel door middel van sancties en handelsdreigingen de stimulans voor andere landen om op zoek te gaan naar alternatieve valuta’s alleen maar versterkt.

Tegengewicht voor de G7

BRICS vertegenwoordigt bijna de helft van de wereldbevolking en vormt een belangrijk tegenwicht voor de G7-groep van landen. Het versnelde streven van het blok naar financiële onafhankelijkheid zou een substantiële verschuiving in de dynamiek van de wereldhandel kunnen inluiden, waardoor de jarenlange dominantie van de dollar mogelijk wordt ondermijnd.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00