Er zou een overeenkomst zijn over de relaties tussen het VK en Europa na de brexit. Dat zeggen bronnen aan het financiële persagentschap Bloomberg. Details zijn nog niet bekend, maar er wordt snel een mededeling verwacht.
Iets minder dan 3,5 jaar nadat de Britten ervoor stemden om uit de Europese Unie te stappen zou er een deal zijn over wat er daarna gebeurt. Dat is net op tijd, want op het einde van dit jaar valt het Verenigd Koninkrijk uit de EU.
De afgelopen weken zat er een deal in de pijplijn, maar de partijen vonden maar geen overeenkomst over visrechten. De EU wou graag dat Europese vissersboten ongewijzigd toegang blijven krijgen tot Britse wateren, met behoud van de quota die momenteel gelden. De Britse overheid wou duidelijk maken dat het VK een onafhankelijke kuststaat is, die de controle heeft over zijn eigen wateren. Als alles goed gaat, zijn daar nu afspraken over gemaakt.
De beurzen reageren alvast enthousiast op het nieuws. De Londense beurs ging meteen hoger op het nieuws en ook het pond gaat al een halve dag omhoog. Sinds 16 uur, toen de eerste geruchten over een deal circuleerden, steeg het pond 1 procent tegenover de dollar en 0,2 procent tegenover de euro.
Coronamutatie
De Britten hebben de afgelopen dagen een voorafname gekregen van hoe een harde brexit, die er nu normaal gezien niet komt, er zou kunnen uitzien.
Door een mutatie van het coronavirus die in het VK circuleerde en 70 procent besmettelijker zou zijn, sloten alle landen tijdelijk hun grenzen voor Britse reizigers. Dat leidde tot lange files aan de haven van Dover, waar duizenden vrachtwagens dagelijks goederen van en naar het VK brengen. Het soort taferelen dat ook verwacht werd als er geen handelsakkoord kon gesloten worden.
Woensdag werd er een nog besmettelijkere coronavariant ontdekt in het VK die zou zijn meegebracht door reizigers uit Zuid-Afrika. Op dezelfde dag brak het land een triest record van meer dan 39.000 nieuwe besmettingen in één dag.