Petitie om Brexit ongedaan te maken krijgt 2.000 handtekeningen per minuut

Een petitie die pleit voor het ongedaan maken van de Brexit heeft op drie dagen bijna 5 miljoen handtekeningen verzameld. Maar mensen die de petitie wensen te ondertekenen ondervinden grote problemen, omdat de site van de Britse regering door de grote aantallen bezoekers steeds opnieuw crasht.

“De regering blijft herhalen dat de EU verlaten ‘de wil van het volk’ vertegenwoordigt’, staat er te lezen. “Het is hoog tijd om deze stelling tegen te spreken door te tonen dat er grote steun is om in de EU te blijven. Het kan dat daarover niet meer gestemd zal worden – dus stem nu.”

Volgens de verantwoordelijken voor de website kreeg nooit eerder een petitie zo veel aanvragen te verwerken.

Brexit ongedaan maken? “Technisch mogelijk, maar zeer onwaarschijnlijk”

Volgens Jeremy Hunt, de minister van Buitenlandse Zaken blijft het ongedaan maken van artikel 50 ‘technisch mogelijk, maar zeer onwaarschijnlijk’. Ook Downing Street 10 blijft herhalen dat het aflasten van de Brexit geen optie is.

De petitie kreeg vaart eens ze door sociale media werd opgepikt. Onder de ondertekenaars ook een reeks beroemdheden, waaronder de acteurs Hugh Grant en Jennifer Saunders (‘Absolutely Fabulous’).

2.000 handtekeningen per minuut

Vele Remainers kregen de kans niet om de petitie te ondertekenen. Steeds opnieuw verscheen een vermelding “Bad Gateway” of de boodschap dat de site in onderhoud was. Volgens het Petitions Committee kreeg de site bijna 2.000 handtekeningen per minuut te verwerken.

Op Twitter werd al snel gewag gemaakt van sabotage door pro-Brexit activisten, Russische hackers en ambtenaren. Maar volgens IT-specialisten was er weinig meer aan de hand dan een site die zulke trafiek gewoon niet aankan, omdat de servers overbezet raken.

De Britse overheid is verplicht een antwoord te formuleren voor elke petitie die meer dan 10.000 handtekeningen verzamelt. Bereikt een petitie 100.000 handtekeningen dan kan er een debat over worden georganiseerd in het Britse Lagerhuis.

Een gelijkaardige petitie die wil dat het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat zonder overeenkomst kan rekenen op 372.000 ondertekenaars.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20