Brexit levert Vlaanderen 2,4 miljard aan investeringen op

81 Britse bedrijven hebben de sprong over het Kanaal naar Vlaanderen gemaakt door de Brexit. Dat blijkt uit een studie van Flanders Investment & Trade. De investeringen volstaan echter niet om de verliezen te compenseren, volgens De Tijd.

2,4 miljard euro en 2.755 jobs

Zo’n 81 bedrijven hebben geïnvesteerd in Vlaanderen om van daaruit hun activiteiten verder te kunnen zetten na de Brexit. Dat blijkt uit een studie van Flanders Investment & Trade die er kwam op aanvraag van Vlaams parlementslid en deelstaatsenator Cathy Coudyser (N-VA).

Die herlokalisering heeft Vlaanderen zo’n 2,4 miljard euro en 2.755 jobs opgeleverd. Helaas zou dit cijfer niet volstaan om het jobverlies in Vlaanderen ten gevolge van de Brexit te compenseren. Volgens De Tijd zouden in West-Vlaanderen alleen al ruim 6.500 jobs verloren gegaan zijn door de Brexit.

Aantrekkingskracht van EU

De bedrijven die nu naar Vlaanderen trekken zouden te verdelen zijn in twee categorieën: enerzijds bedrijven van buiten de Europese Unie die eerst gevestigd waren in het VK en nu naar Vlaanderen trekken om van de voordelen van het EU-lidmaatschap te blijven genieten, hier gaat het om bedrijven uit de VS of Japan.

Anderzijds gaat het om bedrijven uit het VK die willen verder werken in samenwerking met de EU en voor een vlottere verloop van logistiek en administratie vestigingen en kantoren oprichten in Vlaanderen.

Antwerpen populairste provincie

De provincie Antwerpen zou het meest genieten van deze nieuwe investeerders, daar hebben 35 van de 81 bedrijven geïnvesteerd. In Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen gaat het tezamen om 14 à 15 bedrijven en een vijftal vestigt zich in Limburg.

Dat Antwerpen de meest aantrekkelijke provincie is, zou te maken hebben met het feit dat het vooral om chemiebedrijven gaat die naar onze contreien trekken. Daarom wordt ook de investering van chemiereus Ineos meegerekend in de cijfers, waardoor Antwerpen het grootste bedrag mag binnenhalen.

(NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20