‘Harde brexit zal voor België tot 3,2 miljard euro exportverlies leiden’

Mocht het tot een harde brexit komen, dan zullen de jaarlijkse exportverliezen voor België zowat 3,2 miljard euro bedragen. Dat meldt kredietverzekeraar Euler Hermes.

De kans op een harde brexit is volgens Euler Hermes aanzienlijk toegenomen en bedraagt volgens de kredietverzekeraar nu 45 procent.

Uit de laatste berekeningen van Euler Hermes zou een harde brexit tot 33 miljard euro per jaar aan exportverliezen voor de landen van de Europese Unie kunnen leiden. Duitsland, Nederland, Frankrijk en België zullen de hardst getroffen landen zijn.

Hardste klappen voor transport en chemie

De meest getroffen sectoren zijn voor ons land die van transportmiddelen (bij harde brexit: exportverlies van 969 miljoen euro), de chemische sector (409 miljoen euro), kunststoffen (284 miljoen euro), minerale producten (216 miljoen euro) en textiel (207 miljoen euro).

Het Verenigd Koninkrijk zou volgens Euler Hermes in 2021 geconfronteerd kunnen worden met een negatieve bbp-groei van -5 procent, een daling van de export met 15 procent en een inflatie van meer dan 5 procent gedurende ten minste zes maanden, en dat na een reeds dramatisch jaar 2020 voor het Britse bbp (ongeveer -11 pct).

Gezien de sociale, politieke en economische gevolgen van een harde brexit, naast de coronacrisis die in het Verenigd Koninkrijk en in heel Europa voortduurt, verwacht Euler Hermes evenwel een akkoord op het laatste moment.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20