Bpost krijgt de komende vijf jaar ruim 630 miljoen euro van de staat

In de nieuwe beheersovereenkomst tussen Bpost en de federale regering staat te lezen dat het Belgische postbedrijf de komende vijf jaar 634 miljoen euro ontvangt van de staat. Dat is 40 procent meer dan bij het vorige contract.

De federale regering heeft een nieuw beheerscontract afgesloten met Bpost voor de periode 2022-2026. In die overeenkomst staat onder meer beschreven hoeveel geld het bedrijf van de staat krijgt om “diensten van algemeen economisch belang” aan te bieden, zoals een dicht netwerk van postkantoren, postpunten en bankautomaten uitbaten.

Ruim 630 miljoen euro

In het document staat gedetailleerd te lezen hoeveel dotatie het bedrijf tussen nu en 2026 zal ontvangen. Voor dit jaar gaat het bijvoorbeeld om 126,4 miljoen euro. De komende twee jaren wordt bedrag opgetrokken tot respectievelijk 127,7 en 129,5 miljoen euro. In de laatste twee jaren van de overeenkomst daalt het bedrag dan weer tot respectievelijk 125,8 en 124,9 miljoen euro. In totaal gaat het dus om zo’n 634 miljoen euro.

De Tijd merkt op dat die vergoeding 40 procent hoger ligt dan bij het voorgaande beheerscontract. Tussen 2016 en 2020 schommelde de dotatie voor het postbedrijf rond 90 miljoen euro per jaar. Het kabinet van de bevoegde minister Petra De Sutter laat in een reactie aan de nieuwssite weten dat zo’n verhoging nodig is om de dalende inkomsten (door een lagere postzegelverkoop) en stijgende kosten in het postkantorennetwerk te compenseren.

In het nieuwe beheerscontract staat ook dat Bpost voortaan minstens één bankautomaat moet openen in gemeenten die er geen hebben. Daarnaast werkt het postbedrijf een nieuw remuneratiebeleid uit, dat meer rekening houdt met duurzaamheid.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20