Bpost haalt 89 geldautomaten uit dienst; risico voor digitale plofkraak is te groot

Het Belgische postbedrijf Bpost heeft beslist om 89 geldautomaten preventief uit te schakelen. De maatregel is noodzakelijk om het risico op een digitale plofkraak te verminderen. Dat heeft Bpost in een mededeling bekend gemaakt.

Bpost volgt met de ingreep het voorbeeld van de bank Argenta, die na verschillende pogingen tot digitale plofkraken eerder al had beslist om geldautomaten tijdelijk uit te schakelen.

In totaal zullen op 89 locaties de automaten aan de buitengevels worden uitgeschakeld. De leverancier van de apparatuur zou hebben gewaarschuwd dat de betrokken installaties gevoelig waren voor digitale plofkraken.

Bpost wijst er wel op dat tot nu toe zijn bankautomaten nog nooit het mikpunt van hackers zijn geweest. Het bedrijf wijst er tevens op dat bij 57 van de betrokken postkantoren de klanten nog altijd aan geldautomaten in het binnensas geld kunnen opnemen.

Tijdelijk

Bpost beschikt in België over een netwerk van meer dan 520 geldautomaten. Het postbedrijf voegt eraan toe dat de maatregel een tijdelijk karakter heeft.

Wanneer de geldautomaten weer operationeel kunnen zijn, kan echter nog niet worden bekend gemaakt. De leverancier moet immers eerst een oplossing hebben gevonden om de automaten op een veilige manier opnieuw in gebruik te nemen.

Argenta had eerder al beslist 143 geldautomaten definitief uit te schakelen. De apparaten zullen later dit jaar door nieuwe toestellen worden vervangen. Filialen van Argenta waren de voorbije maanden vier keer het slachtoffer van hackers, die probeerden om de automaten het commando te geven bankbiljetten uit te delen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20