Nieuwe digitale plofkraak: Argenta haalt 143 bankautomaten uit dienst

Na twee nieuwe digitale plofkraken in het West-Vlaamse Roeselare en Ingelmunster, heeft Argenta beslist om 143 bankautomaten van eenzelfde type tegen eind dit jaar uit dienst te halen.

Dat maakt de bank bekend in een mededeling. Op zaterdag 11 en zondag 12 juli zijn er pogingen geweest om te infiltreren in de computer die de geldautomaten in Roeselare en Ingelmunster aanstuurt, klinkt het. Doordat criminelen dat computersysteem beïnvloeden, kunnen ze ervoor kiezen om dat de bankautomaat automatisch biljetten te laten uitspuwen.

‘We stellen inderdaad vast dat, ondanks de uitgevoerde upgrades, dit type toestellen in het vizier van criminelen blijft’, stelt secretaris-generaal Christine Vermylen in de krant Het Laatste Nieuws. ‘Daarom hebben we beslist om de 143 toestellen van dit type nu definitief uit te schakelen in afwachting van nieuwe toestellen later dit jaar.’ Argenta bekijkt of die operatie versneld kan gebeuren.

Plofkrakenplaag

Vermylen verwijst in haar reactie ook naar updates, die er kwamen na een plofkrakenplaag op de bankautomaten van Argenta. De bank zag zich eind oktober 2019 genoodzaakt om al zijn bankautomaten – 364 toestellen in zowat 460 kantoren – te sluiten, na drie plofkraken in één maand tijd. Toen ging het wel om ‘fysieke’ plofkraken. Begin januari waren er nog altijd 27 bankautomaten buiten dienst.

Hoewel digitale plofkraken een primeur zijn voor België, is de praktijk niet nieuw. In Duitsland werden meerdere banken drie jaar geleden het slachtoffer van een praktijk die onder de benaming ‘jackpotting’ wordt omschreven.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20