Bouwen in Brussel duurder dan in Dubai

Brussel staat op de negende plaats op de lijst van duurste steden in Europa om in te bouwen. Dat blijkt uit de International Construction Costs Index van 2022 dat het internationale advies- en ontwerpbureau Arcadis opstelde.

De constructiekostenindex van bouwkostenbeheerder Arcadis lijst elk jaar 100 steden vanop de hele wereld op. De baseline van de index (100) wordt gelegd op Amsterdam. De Belgische hoofdstad komt dit jaar op plaats 45 te staan, acht plaatsen voor Dubai, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

De duurste stad om te bouwen, zowel in Europa als in de wereld, is Londen.

Aanbodtekort

Bouwen is overal duurder geworden. Een belangrijke factor daarin is de wereldwijde inflatie bij de prijzen van bouwmaterialen. Al in het tweede kwartaal van 2021 steeg de prijs van koper met 70 procent en de prijs van aluminium met bijna 40 procent in vergelijking met de niveaus van vóór de pandemie. De prijs van ijzererts verdubbelde zelfs tot een historisch hoogtepunt.  

Hoewel de bouwsector in 2021 opleefde, heeft die dus een prijs betaald voor het herstel. “De beperkte toegang tot bouwmaterialen, zoals staal en hout, heeft voor veel vertragingen gezorgd”, zegt Rik Menten, Director Buildings bij Arcadis België.

“Hoewel deze materialen nu gemakkelijker verkrijgbaar zijn, zijn de prijzen nog steeds hoog. Veel projecten concentreren zich nu op het herstel van het programma en het minimaliseren van verdere budgetoverschrijdingen. Sommigen werken nu met grote verliezen door de gewijzigde markt en prijs en beschikbaarheid van materialen.”

Brussel kent al vele jaren een enorme vraag naar sociale woningen. Ruim 50.000 gezinnen of 10 procent van de bevolking van het gewest staan ervoor op de wachtlijst. En in heel het gewest zijn er maar zo’n 40.000 sociale woningen. Het ziet er niet naar uit dat dat aanbodtekort snel zal opgelost worden.

“Bij bestaande projecten worden de aannemers blootgesteld aan hogere kosten dan de waarde van contractueel vastgestelde inflatiecorrecties”, aldus Menten. “Bedrijven herzien daarom veel lopende contracten en zoeken in nieuwe overeenkomsten manieren om de risico’s te spreiden, bijvoorbeeld door samenwerkingen.”

Passiefstandaard

De hoge bouwkosten zullen volgens Arcadis niet meteen naar beneden gaan. Hoge energiekosten worden bijna rechtstreeks overgedragen in de vervaardiging van vele bouwmaterialen, zoals bij staal en beton. Daarbij zijn de energiekosten alleen al verantwoordelijk voor een stijging van 38 procent van de productiekosten, weet de bouwkostenbeheerder.

Steeds strengere energienormen hebben ook hun impact op de Brusselse bouwkosten. Nieuwe gebouwen moeten al sinds 2015 voldoen aan de zogenaamde passiefstandaard. Dat heeft volgens de stad geleid tot een aanzienlijke toename van het aantal passiefwoningen en tot aanzienlijke lage-energierenovaties.

Bouwheren worden dan ook gedwongen om op zoek te gaan naar steeds duurzamere productieprocessen. “De bouw heeft het afgelopen jaar bewezen zeer robuust te zijn door zich steevast aan de moeilijkste omstandigheden aan te passen”, zegt Menten. “Ook nu zal de sector erin slagen met slimme ingrepen en de juiste expertise meer te doen met minder materialen. Toenemende investeringen in digitale oplossingen en moderne bouwmethoden kunnen zowel de efficiëntie verbeteren als de duurzaamheid.”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.