Bougainville is het nieuwste land ter wereld

In Papoea-Nieuw-Guinea heeft een deel van de bevolking besloten om af te splitsen en de nieuwe staat Bougainville te vormen.

Er wonen 300.000 mensen op het Zuid-Pacifische eiland. Papoea-Nieuw Guinea grenst aan Indonesië. De hoofdstad in Buka Town op Buka Island en loopt dan weer langs de Solomoneilanden.

Meer dan 200.000 inwoners stemden voor een onafhankelijk Bougainville, dat is de grootste opkomst ooit voor een referendum. De meeste van de inwoners van Bougainville spreken Melanees en het lokale dialect, Tok Pisin. Dat is een soort Engels Pidgin.

Japanse militaire basis

Bougainville is al in Duitse, Japanse en Australische handen geweest tot Paoea-Nieuw-Guinea in 1975 onafhankelijk werd. Het was onder andere een Japanse militaire basis.

Google Maps

De rijkdommen van Bougainville zijn onder andere afkomstig van de kopermijnbouw. Daar ontstond in de late jaren tachtig een burgeroorlog over. De Panguna-mijn-eigenaars Rio Tinto moesten de mijn uiteindelijk achterlaten. Bij de burgeroorlog vielen 20.000 doden.

Koperexport was op dat moment de belangrijkste vorm van handel voor Papoea-Nieuw-Guinea. 7 procent van de wereldwijde handel was van daar afkomstig.

Mijnbouw

De grote vraag is nu hoe Bougainville zichzelf zal kunnen onderhouden. De regio was altijd al sterk afhankelijk van Papoea-Nieuw-Guinea, maar vicepresident Raymond Masono stelde een nieuw akkoord over de oude mijnen voor. Hoe dat er precies moet gaan uitzien, is niet duidelijk.

Voor Bougainville een aparte staat wordt, moeten er nog enkele stappen worden ondernomen. Zo moet de overheid de resultaten van het niet-bindende referendum nog aanvaarden en moeten die al dan niet erkent worden door het parlement.

En nu?

Aangezien de opkomst voor het referendum zo hoog ligt, is de druk op de overheid van Papoea-Nieuw-Guinea zeer groot om die ook te aanvaarden. Ook vanuit het buitenland wordt er met argusogen naar Bougainville gekeken. Australië, de dichtst gelegen grote natie, hield zich eerder op de vlakte over de uitslag van het referendum.

Papoea-Nieuw-Guinea kan dan, samen met Australië, wel de grote geldschieter zijn van Bougainville, de provincie zit ook vol natuurlijke bronnen. Erg gehaast om de splitsing door te voeren, zijn ze in Port Moresby dan ook niet.

Het zal een kwestie van onderhandelen worden. Daarvoor is er externe hulp ingeroepen. De commissie die het referendum in goede banen leidt, wordt aangevoerd door Bertie Ahern. De voormalige premier van Ierland hielp in 1998 de Goede Vrijdagakkoorden opstellen.

Als de onderhandelingen slagen, volgt er nog een lange weg naar internationale erkenning. Dat kan impliciet door hoogwaardigheidsbekleders. Daarnaast kan een onafhankelijke staat ook erkend worden door lidmaatschap van bijvoorbeeld de Verenigde Naties. De onafhankelijkheid van Bougainville is dus ten vroegste voor binnen enkele jaren.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20