Bouchez: ‘We gaan Kerstmis toch niet via Skype vieren?’

Het wordt een van de lastigste vragen voor de komende weken: hoe gaan we Kerstmis vieren zonder dat de familiefeestjes ‘superspreading events’ worden voor het coronavirus?

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez geeft alvast het traditionele kerstdiner nog niet op. Hij wees op het belang van Kerstmis voor de sociale relaties en de geestelijke gezondheid van de bevolking.

‘We moeten onze medeburgers een perspectief geven. We gaan Kerstmis toch niet vieren via Skype?’, verklaarde hij donderdagochtend bij radiozender RTL. ‘Het gemeenschappelijke doel van het ‘Belgische team’ moet zijn om de regels strikt te volgen en de komende weken enorme inspanningen te leveren, zodat we Kerstmis kunnen redden.’

Bouchez zei nog dat het Overlegcomité op basis van de coronacijfers moet beslissen wat de overheidsaanbevelingen voor Kerstmis zullen zijn, maar dat de kwestie nog niet op de vergadering van morgen getrancheerd zal worden.

Eerder hadden sommige experten, waaronder Frédérique Jacobs, verklaard dat we de eindejaarsfeesten best vergeten en uitstellen tot de zomer.

Thanksgiving

Een gelijkaardig debat is aan de gang in de Verenigde Staten, waar over twee weken het belangrijke familiefeest Thanksgiving gevierd wordt. Het overheidsagentschap CDC publiceerde gisteren zijn richtlijnen, waarbij gewezen wordt op het besmettingsgevaar tijdens familiefeesten binnenshuis.

Canada vierde Thanksgiving al op 12 oktober, en zag kort daarna de coronabesmettingen fors de hoogte ingaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20