Boris Johnson wilde vrijwillig besmet worden met het coronavirus om te bewijzen dat het onschadelijk was

De gewezen rechterhand van Boris Johnson, Dominic Cummings, vertelde woensdag in het Lagerhuis dat de Britse premier opzettelijk besmet wilde worden met het coronavirus op televisie om te laten zien dat er niets was om bang voor te zijn.

Vergeet niet dat eind maart 2020 de Britse premier Boris Johnson aankondigde dat hij positief had getest op Covid-19. Een paar dagen later, toen de infectie verergerde, werd de regeringsleider overgebracht naar het ziekenhuis en vervolgens naar de intensive care. Hij verbleef daar verscheidene dagen, met extra zuurstof, alvorens te worden ontslagen en verscheidene weken vrijaf te nemen om te herstellen.

Het coronavirus was erin geslaagd het leven van de premier in gevaar te brengen, terwijl hij nog dacht dat het gewoon een griepje was. ‘In februari was Boris Johnson daar zo zeker van dat hij zelfs aanbood om zich met het virus live op televisie te laten injecteren’, vertelde Cummings aan het Lagerhuis van het Britse parlement. Het experiment was bedoeld om het publiek te laten zien dat men zich geen zorgen hoefde te maken, dat het virus veilig was.

Sceptisch

Boris Johnson was, net als de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump, een van de meest sceptische leiders over Covid-19 toen de pandemie uitbrak. Volgens de BBC zei hij begin 2020 tegen zijn collega’s dat ze de ziekte moesten ‘negeren’. En terwijl heel Europa op slot ging, pleitte Johnson voor kudde-immuniteit, met het argument dat als genoeg mensen ziek werden, de natuurlijke antilichamen de ziekte zouden doen verdwijnen.

Volgens de Daily Mail voegde de voormalige rechterhand van de Britse regeringsleider eraan toe dat Johnson geen quarantainemaatregelen wou omdat ‘alleen de 80-plussers stierven’, dat hij liever ‘de lichamen zag opstapelen’ dan een tweede keer in lockdown te gaan, en dat zijn passiviteit bij het begin van de eerste golf werd veroorzaakt door zijn vakantie met zijn verloofde.

Cummings verontschuldigde zich toen bij het publiek voor de fouten van de regering. ‘Toen het land die meest nodig had, liet de regering het afweten,’ zei hij. ‘Ik wil tegen alle families van de overledenen zeggen hoezeer het mij spijt dat er fouten zijn gemaakt.’

Wraak

De beschuldigingen van Cummings zijn ernstig, vooral in een van de landen met het hoogste aantal sterfgevallen. De families van de 127.748 doden van Covid-19 zullen het misschien niet waarderen. Men moet echter voorzichtig zijn met deze beweringen. Parlementsleden denken dat Cummings zijn vertrek uit de regering van vorig jaar probeert te wreken.

In november 2020 was Dominic Cummings afgetreden als assistent van de premier na een invloedsstrijd binnen de regering. De man was ook een veelbesproken figuur in de media omdat hij zich herhaaldelijk niet aan de quarantainemaatregelen hield. De affaire Cummings had de regering in mei 2020 opgeschrikt toen Cummings om persoonlijke redenen het land was doorgereisd.

De voormalige vertrouweling van Johnson zal binnenkort voor een raad van parlementsleden uit beide Kamers moeten verschijnen om uit te leggen waarom de Britse regering in de begindagen van de coronavirus-pandemie heeft gefaald.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.