Boodschap Volkswagen is duidelijk: ‘Automobili Lamborghini staat niet te koop’

Het Italiaanse automerk Automobili Lamborghini, onderdeel van de Duitse groep Volkswagen, staat niet te koop. Dat hebben woordvoerders van Volkswagen gezegd nadat het Britse magazine Autocar gewag had gemaakt van een bod van 7,5 miljard euro op het Italiaanse merk.

Het bod zou afkomstig zijn geweest van een consortium van de Zwitserse Quantum Group en de Britse investeerder Centricus Asset Management.

Werkzekerheid

Volgens Autocar zou het overnamevoorstel voor het bestaande personeelsbestand van Lamborghini een werkzekerheid voor maximaal vijf jaar garanderen. Daarnaast zouden ook 850 nieuwe arbeidsplaatsen worden gecreëerd. Er circuleren al langer vragen of Volkswagen zijn brede portfolio van merken zal behouden.

Onder meer werd al gewag gemaakt van een verkoop of afsplitsing van dochtermerken zoals Ducati, Audi, Porsche en Bugatti. Een verkoop zou het Duitse concern aanzienlijke inkomsten kunnen opleveren om de transformatie naar het tijdperk van de elektrische en autonome mobiliteit te maken.

Volkswagen bevestigde echter dat er binnen het concern overeenstemming is dat Lamborghini – in het verleden herhaaldelijk als een mogelijke kandidaat voor een desinvestering genoemd – ook in de toekomst onderdeel van de Duitse groep blijft.

‘Een verkoop is binnen Volkswagen geen onderwerp van discussie’, maakte een woordvoerder van Audi – de eenheid die bij Volkswagen de leiding over Lamborghini heeft – duidelijk. ‘Lamborghini staat niet te koop.’

Elektrisch

De voorbije herfst hadden diverse bronnen gemeld dat Volkswagen een scenario had uitgewerkt om Lamborghini af te splitsen of binnen de groep een grotere onafhankelijkheid te bezorgen. Daarbij zou op een later ogenblik een mogelijke beursintroductie kunnen worden overwogen. 

Stephan Winkelmann, chief executive van Lamborghini, benadrukte recent dat het merk van plan was om 1,5 miljard dollar te investeren om over drie jaar een hybride aandrijving, gebaseerd op gas en elektriciteit, op de markt te brengen. In de tweede helft van dit decennium zou een eerste volledig elektrisch model volgen.

Quantum Group, een van de partijen achter het bod op Lamborghini, heeft een aantal banden met Volkswagen. Rea Start, oprichter van Quantum, was ook een van de eerste investeerders in Piëch Automobile, een bedrijf dat werd opgericht door Toni Piëch, de zoon van Ferdinand Piëch, voormalig voorzitter van Volkswagen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20