Bombardier brengt supersonische civiele luchtvaart opnieuw stap dichterbij

De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier wil over drie jaar een zakenjet op een markt brengen waarbij de supersonische verplaatsingen in de civiele luchtvaart opnieuw dichterbij komen. Bombardier stelde immers dat zijn nieuwe Global 8000 zich tegen een topsnelheid van Mach 0,94 (1.150 kilometer per uur) zal kunnen verplaatsen.

Bovendien zal het vliegtuig volgens Bombardier een afstand van ongeveer 15.000 kilometer kunnen overbruggen. Daarmee kan het toestel verplaatsingen tussen Los Angeles en Singapore, Dubai en Houston of Londen en Perth maken.

Concorde

“Met de Global 8000 heeft het Canadese bedrijf de intentie een sterke positie vast te houden op een markt die zich op de ultrarijke bevolkingsgroep richt en die de voorbije jaren sterk heeft gepresteerd, dankzij de grote vraag naar privévliegtuigen die door de uitbraak van de coronapandemie was ingegeven”, meldt het persbureau Reuters.

De Global 8000 zal onder meer door zijn snelheid en bereik belangrijke troeven op die markt kunnen uitspelen. Éric Martel, topman van Bombardier, omschrijft de Global 8000 als het snelste vliegtuig in de burgerluchtvaart sinds het afscheid van de Frans-Britse Concorde.

Het vliegtuig zal over drie jaar op de markt zijn opwachting maken moet onder meer met de topmodellen van rivalen General Dynamics (Gulfstream G700) en Dassault Aviation (Falcon 10X) de concurrentie aangaan.

Jetlag

Bombardier kondigde aan dat de Global 8000 tegen een catalogusprijs van 78 miljoen dollar op de markt zal worden aangeboden. Die prijs ligt iets hoger dan het bedrag van 75 miljoen dollar dat voor de Global 7500, de voorganger van het nieuwe vliegtuig en tot nu toe het vlaggenschip van het Canadese bedrijf, wordt gevraagd. Ook de Gulfstream 700 en de Falcon X moeten 75 miljoen dollar kosten.

De Global 8000 is even groot als de Global 7500, die plaats biedt aan negentien passagiers. Het vliegtuig zal worden uitgerust met Passport-motoren van General Electric. Aan boord van het toestel zijn vier afzonderlijke ruimtes ingericht.

De reizigers kunnen daarbij beschikken over een eetkamer en een slaapkamer, maar er is ook een vergaderruimte en een bioscoopzaal voorzien. Er is tevens een bijzonder verlichtingssysteem dat de passagiers moet helpen de jetlag te bestrijden. Er wordt aan boord van het vliegtuig tevens een superieure luchtkwaliteit beloofd.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20