Bank of England wil crisis indammen, maar exponentiële inflatie loert om de hoek

De Bank of England heeft woensdag noodmaatregelen genomen om een ineenstorting van de Britse pensioensector te voorkomen. Daarbij zal de bank obligaties ter waarde van 65 miljard pond opkopen.

De centrale bank van Engeland waarschuwt voor een “materieel risico voor de financiële stabiliteit van het Verenigd Koninkrijk” nadat Kwasi Kwarteng, Brits minister van Financiën, vorige week onrust op de markten veroorzaakte door onder meer nieuwe belastingverlagingen aan te kondigen.

Daarom heeft de Bank of England woensdag maatregelen uitgesproken die moeten dienen om een eventuele ineenstorting van de pensioensector in het land te voorkomen. Daarbij voerde het een programma aan voor het opkopen van 65 miljard pond aan obligaties, dat de crisis voor staatsschulden op de markt moet terugdringen.

De strategie

In een poging om de stijgende inflatie weer onder controle te krijgen, schortte de centrale bank een programma op om staatsobligaties te verkopen. In plaats daarvan, zal de Bank of England de komende 13 dagen langlopende obligaties opkopen aan maximaal 5 miljard pond per dag.

De bank benadrukt verder dat de kosten van overheidsleningen niet op lange termijn verlaagd zullen worden. Ze wijst daarbij louter meer tijd vrij te maken om een vicieuze cirkel te voorkomen waarin pensioenfondsen direct obligaties moeten verkopen om aan de eisen van hun schuldeisers te voldoen.

De aankondiging had tot nu toe een positief effect op de Britse staatsobligatiemarkten. Het pond steeg met 1,4 procent en verhandelde die avond voor 1,0877 dollar.

Vrees voor toenemende inflatie

De controversiële strategie in een tijd van langdurige onrust op de markt, zorgt dan ook voor bedenkingen bij economen, die voorspellen dat de maatregelen de inflatie verder zal aanwakkeren. Daniel Mahoney, Britse econoom bij Handelsbanken, vreest dat de stap “inflatoir zal zijn in een tijd van toch al hoge inflatie”, zegt hij aan de Financial Times.

Stadsminister Andrew Griffith zegt overtuigd te zijn van de strategie en voet bij stuk te houden. “We denken dat dit de juiste plannen zijn, omdat die onze economie concurrerend maken”, luidt het.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.