De grootbank BNP Paribas Fortis kondigde eerder deze maand aan dat ze sleutelt aan de universele bankdienst. De financiële instelling stuurt nu die tariefwijziging bij na een klacht door de consumentenorganisatie Testaankoop.
Key takeaways
- BNP Paribas Fortis wil klanten met een universele bankdienst vanaf volgend 2 euro per transactie laten betalen zodra ze meer dan 60 manuele verrichtingen per jaar doen. Vandaag kunnen ze nog zoveel manuele verrichtingen doen zonder meerkosten als ze willen.
- Volgens Testaankoop overtreedt de grootbank de regels met die tariefwijzigingen.
- BNP Paribas Fortis heeft intussen al aangegeven zich in regel te zullen stellen met de afspraken.
Terugblik: BNP Paribas Fortis wil volgend jaar sleutelen aan de universele bankdienst.
- De universele bankdienst bestaat sinds 2022 en wordt door twaalf financiële instellingen aangeboden, waaronder de vier grootbanken. Die dienstverlening is bedoeld voor mensen die niet mee zijn met de digitalisering en het bankieren via een website of app. Voor maximaal 5 euro per maand ontvangen ze een rekening en bankkaart waarmee ze onder meer jaarlijks 60 kosteloze manuele verrichtingen aan het loket kunnen uitvoeren.
- De grootbank rekent voor die dienstverlening vandaag al het maximumtarief aan. Toch vond de financiële instelling een manier om de universele bankdienst duurder te maken. BNP Paribas Fortis liet eerder deze maand weten dat je na 60 manuele verrichtingen, zoals een geldopname aan een loket, vanaf 1 januari 2025 2 euro moet betalen per verrichting. Vandaag kan je nog zoveel kosteloze manuele verrichtingen doen als je wilt.
“BNP Paribas Fortis overtreedt regels”
Maar: Volgens Testaankoop overtreedt BNP Paribas Fortis met de tariefwijziging de regels.
- De consumentenorganisatie bevestigt dat de bank het aantal gratis manuele verrichtingen mag beperken tot 60 per jaar. “Alleen ligt het tarief dat BNP Paribas Fortis vanaf de 61e transactie wil aanrekenen hoger dan wat in het Protocol is vastgelegd”, klinkt het. “Daarin staat dat het prijskaartje van een manuele transactie maximaal 1 euro mag bedragen.”
- “Van de bank wiens CEO ook meteen de voorzitter is van Febelfin, mag je toch verwachten dat ze het Protocol naleeft”, vindt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Wij hebben de FOD Economie op de hoogte gebracht, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de naleving van het Protocol, net als huidig minister van Economie Dermagne en de Ombudsfin”.
- BNP Paribas Fortis heeft intussen al aangegeven zich in regel te zullen stellen met de afspraken.
Ook dit: Testaankoop roept alle klanten van de bank ook op om – na een jaar waarbij opties bij een pack nog gratis waren, maar vanaf 1 januari betalend worden – na te kijken of ze deze opties effectief wel nodig hebben en zo ja, via een vergelijker te checken of er geen goedkoper alternatief bestaat.
- Vergelijken kan onder meer via commerciële sites, zoals Spaargids.be, of de vergelijkingstool van Wikifin, een site van de financiële waakhond FSMA die zich toespitst op financiële educatie.
Vergeet niet: BNP Paribas Fortis sleutelt ook aan de basisbankdienst. Die dienstverlening richt zich tot mensen die anders moeilijk aan een rekening geraken.
- De financiële instelling rekent vanaf volgend jaar 1,6 euro per maand aan voor de basisbankdienst, tegenover 1,35 euro vandaag.