BMW neemt meerderheidsbelang in Chinese joint venture; productiecapaciteit wordt opgevoerd

De Duitse autofabrikant BMW neemt een meerderheidsbelang in zijn joint venture met de Chinese Brilliance Auto Group. De Duitse constructeur had in het samenwerkingsverband al een belang van 50 procent, maar nadat BMW van de Chinese autoriteiten de benodigde licentie had gekregen, werd beslist om die participatie tot 75 procent op te trekken.

De operatie vergt van BMW een investering van 3,7 miljard euro, maar laat de constructeur wel toe zijn positie in de joint-venture te versterken. De beslissing van de Duitse groep weerspiegelt een trend die bij autofabrikanten over de hele wereld kan worden opgemerkt. Elke autobouwer wil immers zijn aanwezigheid in China, de grootste automarkt van de wereld, verder uitbreiden.

Versoepeling eigendomsregels

China kondigde vier jaar geleden aan de eigendomsregels in de autosector te zullen versoepelen. De limieten op het buitenlandse bezit van Chinese producenten van elektrische en hybride wagens werd daarbij onmiddellijk afgeschaft.

Voor bedrijfsvoertuigen zou die afschaffing twee jaar later volgen en dit jaar zal ook het buitenlandse bezit op de bredere automarkt kunnen worden uitgebreid. Bij de aankondiging van de versoepeling had BMW al te kennen gegeven een meerderheid in zijn joint venture met Brilliance Auto Group te zullen nemen.

BMW stelde dat de operatie op de financiële resultaten van zijn autodivisie een eenmalig positief effect van 7 miljard euro tot 8 miljard euro zou hebben. De vrije kasstroom zou met ongeveer 5 miljard euro worden verhoogd. BMW heeft al bijna twintig jaar een joint venture met de Brilliance Auto Group. Het samenwerkingsakkoord loopt nog tot eind volgend decennium.

BMW was vier jaar geleden de allereerste autofabrikant die te kennen gaf de controle over zijn belangrijkste joint venture in China te zullen overnemen. Volkswagen kondigde vervolgens twee jaar geleden een meerderheidsbelang aan in zijn joint venture met JAC Motors voor de bouw van elektrische wagens in China.

Mercedes-Benz heeft een belang van 49 procent in zijn Chinese joint venture Beijing Benz Automotive. Drie jaar geleden werd gemeld dat Mercedes-Benz dit belang wenste te verhogen, maar was daarbij op verzet van zijn Chinese partner Beijing Automotive Industry Company (BAIC) gebotst.

Productiecapaciteit

Nicolas Peter, financieel directeur van BMW, stelde dat de Duitse groep verwacht de verkoop in China dit jaar verder te zullen kunnen opdrijven. Vorig jaar liep de Chinese verkoop van BMW met 9 procent op tot 846.237 voertuigen.

De productie van de joint venture BMW Brilliance Automotive haalde dat jaar een niveau van 700.000 voertuigen. Om de Chinese productie verder te kunnen opdrijven, wordt de capaciteit van de fabrieken van de joint venture opgevoerd. 

BMW Brilliance Automotive is gevestigd in de Chinese stad Shenyang. De fabriek in het district Dadong wordt uitgebreid. Naast de bestaande vestiging in het district Tiexi wordt bovendien een compleet nieuwe fabriek gebouwd. Daar zullen naast auto’s met verbrandingsmotoren en hybride modellen ook volledig elektrische wagens worden gebouwd.

BMW zal tijdens het tweede kwartaal van dit jaar in China met de productie van het model X5 van start gaan. Tot nu toe werden de wagens vanuit de Verenigde Staten in China ingevoerd.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20