BMW haalt zijn allereerste elektrische model uit productie

De Duitse autobouwer BMW legt volgende zomer de productie van het elektrische model i3 stil. Het concern kondigde aan in juli de band van het elektrische model in Leipzig te zullen stilleggen. Er zullen dan in totaal ongeveer 250.000 exemplaren van de i3 zijn vervaardigd.

Hiermee bergt BMW een model op waarmee het Duitse concern zich aanvankelijk als een voorloper in elektrische mobiliteit mocht noemen. Die voorsprong heeft het bedrijf de voorbije jaren echter wel moeten inleveren.

Dalende verkopen

De fabriek in Leipzig zal na einde van de productie van de i3 worden aangepast voor de constructie van BMW iX1 en de Mini Countryman.

BMW ging bijna tien jaar geleden met de productie van de i3 van start. Het model was de eerste elektrische auto die door BMW op een eigen platform werd ontwikkeld. Het platform van de i3 wordt echter door geen enkel ander type van het concern gebruikt. Door de dalende verkopen zou BMW nu echter hebben beslist om de productie stop te zetten.

De productieperdiode van de BMW i3 wordt daarmee echter korter dan oorspronkelijk was voorzien. Kort na zijn aantreden twee jaar geleden had Oliver Zipse, de nieuwe topman van BMW, immers te kennen gegeven dat de i3 in ieder geval tot 2024 in productie zou blijven. Zipse noemde het model daarbij een icoon voor het Duitse concern.

De i3 maakte negen jaar geleden zijn debuut met een batterij van 22 kilowatt, waarmee een bereik van ongeveer 120 kilometer werd aangeboden. Sindsdien zijn echter herhaalde verbeteringen geïntroduceerd.

Geen rechtstreekse opvolger

Door de sterkere batterijen kon uiteindelijk een actieradius van ongeveer 220 kilometer worden voorgesteld. Pas zeven jaar na de lancering van de i3 zou BMW trouwens pas met een tweede elektrisch model op de markt komen.

De Duitse groep heeft voor de i3 ook geen rechtstreekse opvolger voorzien. “De hedendaagse klant wil een volledig elektrische stadswagen of een ruimere versie voor een actieve levensstijl”, aldus woordvoerders van de Duitse constructeur.

“Die behoeftes zullen perfect door de Mini Electric of de BMW iX1 kunnen worden ingevuld.” De elektrische wagens van BMW bieden inmiddels een actieradius tot 425 kilometer aan.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.