Van Leffe bier tot koeienvlees bij Carrefour: blockchain maakt toeleveringsketen transparant

Van Leffe bier tot koeienvlees bij Carrefour: blockchain maakt toeleveringsketen transparant
De productielijn voor Leffe Blond in Leuven – Getty Images

Het is nog koffiedik kijken welke toepassingen van blockchain, de technologie die bekend werd als onderliggend netwerk voor cryptomunten, zullen overleven. Een specifiek toepassingsdomein oogt veelbelovend: het traceren van supply chains in de voedingssector, wat met de grotere aandacht voor duurzaamheid alleen maar belangrijker zal worden.

In het nieuws: Supermarktketen Carrefour lanceert een blockchaintoepassing voor het traceren van Belgisch koeienvlees. Ook andere spelers in de voedingsindustrie, zoals Leffe-brouwer AB InBev, zijn er volop mee aan het experimenteren.

Blockchain? Een blockchain werkt met een online logboek van transacties en contractinformatie dat voor iedereen zichtbaar is. Er is geen centrale entiteit of overheid die dat register beheert. Wanneer een deelnemer een nieuw blok toevoegt, moet het hele netwerk die toevoeging bevestigen en wordt dat in realtime voor alle andere deelnemers zichtbaar.

Niet altijd een succes

  • Scheepvaartgigant Maersk en techgroep IBM kondigden onlangs het einde van TradeLens aan. Dat is een platform dat op basis van blockchain de toeleveringsketen via de internationale scheepvaart wou digitaliseren, waardoor containers traceerbaar werden en de handelsstromen makkelijker te volgen waren.
  • De grote containervervoerders, honderden havenbedrijven en verscheidene banken zijn verbonden met het project.
  • “Technisch werkt alles, maar het is niet gelukt om alle betrokken partijen te doen samenwerken”, zegt Maersk in een mededeling. “Daardoor is het project niet commercieel levensvatbaar.”
  • Het is niet het eerste grootschalige project met blockchain dat verdwijnt. Eerder dit jaar gooide We.Trade de handdoek in de ring. Dat was een platform voor het faciliteren van grensoverschrijdende handel, waar onder meer KBC aan meewerkte.

Maar ook een nieuw initiatief

bron: Carrefour
  • Carrefour kwam met een heel andere boodschap: de Franse supermarktketen breidt het gebruik van de technologie uit om de oorsprong van Belgische rundsvleesproducten transparant te maken.
  • Via het scannen van een QR-code op de verpakking kan de consument te weten te komen waar de koe is gefokt en welke kwaliteitscontroles plaatsvonden.
  • Ook hier gaat het om een samenwerking met IBM, waarbij zowat 100 Belgische veehouders zich via de blockchain zichtbaar maken.
  • “Deze technologie beantwoordt aan de vraag van de consument naar meer transparantie”, zegt Carrefour, naar eigen zeggen de enige retailer die blockchain ontwikkelt in België.
  • “Dit geeft toegang tot volledige traceerbaarheid, van de plaats waar het product wordt gekweekt tot het moment waarop het in de schappen wordt gelegd.”

De bredere trend: ESG

  • Alles wijst erop dat ESG-criteria belangrijker worden voor consumenten en beleggers. ESG (Environmental, Social & Governance) is de verzamelnaam voor criteria als zuinig energieverbruik, goede werkomstandigheden of fair ondernemingsbestuur.
  • Blockchain is een goede technologie om alle parameters bij te houden. Zo gebruikt biergigant AB InBev een blockchain ontwikkeld met het Leuvense SettleMint om het productieproces van Leffe Blond in kaart te brengen.
  • “De toeleveringsketen voor Leffe is ingewikkeld, maar kan via blockchain volledig getraceerd worden: van het graan bij de landbouwer over de brouwerijprocessen in Leuven tot de fles bij de eindconsument”, legde innovatiemanager Dmitriy Stokaz van AB InBev onlangs uit op een congres van blockchainbouwer Fujitsu.
  • Via time stamps is het ook makkelijk om de chronologie van het hele proces bij te houden.
  • Naast de transparantie naar de eindklant toe – de bierdrinker hoeft alleen zijn flesje te scannen om te weten waar zijn bier vandaan komt – wees Stokaz op een ander voordeel. “Europa is aan het nadenken om de ecologische voetafdruk tot op het niveau van het individuele product te reguleren. Welnu, via blockchain kan je die voetafdruk tot in detail gaan meten.”

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.