Veertien jaar geleden beschikte de Amerikaanse videoketen Blockbuster over een wereldwijd netwerk van ongeveer negenduizend winkels. Vandaag is er nog amper één filiaal overgebleven. Dat heeft Ashley Rodriguez, mediaspecialist bij de nieuwssite Quartz, gemeld. De teloorgang van Blockbuster omschrijft bijzonder duidelijk op welke manier de video-industrie door de intrede van streamingdiensten is geraakt.
“Nadat recent twee vestigingen van Blockbuster in de Amerikaanse staat Alaska werden gesloten, telt het bedrijf nog slechts één filiaal, gelegen in de snelgroeiende stad Bend in Oregon,” verduidelijkt Ashley Rodriguez.
“De winkel is zelfs op zich een toeristische bestemming geworden. Veel bezoekers aan de stad willen immers een selfie met het laatste restant van een merk dat ooit een gigantische beroemdheid genoot.” Sandi Harding, manager van de laatste Blockbuster, zegt echter dat er geen plannen zijn om het filiaal te sluiten.
Dallas
In het midden van de jaren tachtig van de voorbije eeuw opende David Cook in Dallas de eerste winkel van Blockbuster. Enkele jaren later zou de keten voor 18,5 miljoen dollar aan een groep investeerders worden verkocht.
Nadat onder meer in eigen landen sectorgenoten zoals Major Video en Erol’s Video waren overgenomen en in Groot-Brittannië rivaal Ritz werd opgekocht, wierp Blockbuster zich in het begin van de jaren negentig met meer dan 2.800 winkels op als de grootste video-verhuurder van de wereld. In het midden van de jaren negentig werd Blockbuster voor een bedrag van 8,4 miljard dollar eigendom van de mediagroep Viacom.
In het midden van het voorbije decennium bereikte Blockbuster zijn absolute piek. De keten had op dat ogenblik een netwerk van ongeveer negenduizend filialen over de hele wereld uitgebouwd. Het abrupte verval zou echter al snel volgen.
Het bedrijf ondervond immers steeds meer druk van alternatieve formules, zoals de online abonnementen van Netflix. Eind vorig decennium werd Blockbuster verplicht om bescherming tegen zijn schuldeisers te vragen. Gehoopt werd daarbij om een schuld van ongeveer 1 miljard dollar te kunnen liquideren.
Uiteindelijk zou de groep Dish Network zeven jaar geleden de resterende portefeuille van Blockbuster voor een bedrag van 234 miljoen dollar overnemen. De activa omvatten op dat ogenblik nog meer dan zeventienhonderd retail-locaties, die echter de daaropvolgende jaren stelselmatig zouden worden gesloten.
Apollo 13
Ondanks het aanbod van alternatieve diensten, zegt Sandi Harding dat de winkel in Bend op een vast en trouw cliënteel kan rekenen. “De klanten kennen het personeel en vertrouwen op hun kennis voor allerhande aanbevelingen,” aldus de manager. “Tevens blijft de winkel een interessante locatie voor onder meer oudere films die niet op Netflix zijn te vinden, de verhuur van kinderfilms en de nieuwste releases.”
Opmerkelijk is dat Blockbuster eind vorige eeuw jaarlijks bijna 800 miljoen dollar aan boetes voor laattijdige inleveringen opstreek. Dat bedrag vertegenwoordigde op dat ogenblik ongeveer 16 procent van de jaarlijkse omzet van de groep.
Reed Hastings zou ruim twintig jaar geleden zelfs tot de oprichting van Netflix hebben besloten uit ergernis omdat hij voor een laattijdige teruggave van ‘Apollo 13’ door Blockbuster een boete van 40 dollar had opgelegd gekregen.