Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 06 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Blijven zitten en sluiten om 23 uur: horeca is klaar voor de heropstart

Logo Business AM
Coronacrisis

26/05/2020 | Pieterjan Neirynck | 3 min leestijd

Stefan Puchner/Picture Alliance

In de horeca stijgt de nervositeit om te heropenen op 8 juni. Om helemaal voorbereid te zijn, heeft de sector in overleg met de experten van de GEES een plan uitgewerkt. Het Laatste Nieuws kon het inkijken, al stelt persagentschap Belga dat nog niet alle maatregelen afgeklopt zijn.

Waarover gaat het? De horecasector blijft druk zetten om perspectief te verkrijgen over een heropening. Zondag waarschuwde Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen nog voor een reeks faillissementen en een zware ontslaggolf, als ‘er deze week geen duidelijkheid komt’. Nu is het plan van de federale regering nog om de knoop door te hakken op de Nationale Veiligheidsraad van 3 juni. ‘De tijd tussen een beslissing en een eventuele opening vanaf 8 juni is gewoon te kort’, klonk het nog.

Maar? Achter de schermen werkt de sector hard aan initiatieven en maatregelen om de heropstart in goede banen te leiden. Teken aan de wand is het terrassenplan van de stad Kortrijk, dat overal navolging krijgt. De bedoeling daarbij is om de capaciteit van de horecazaken in openlucht drastisch op te schroeven. Daarnaast stak de sector nog de koppen samen met de GEES (Groep van Experten belast met de Exit-strategie) over enkele regels. Dit zijn er enkele:

  • Keukenpersoneel moet minstens om het halfuur de handen wassen.
  • Elke horecamedewerker draagt verplicht een mondmasker.
  • De zaakvoerder mag klanten met gezondheidsklachten weigeren.
  • Er mogen maximaal vier klanten aan één tafeltje zitten (er is wel een uitzondering voor grotere gezinnen).
  • Reserveren is aanbevolen, maar niet verplicht. Idem dito voor elektronisch betalen.
  • Iedereen moet aan tafel blijven zitten: rechtstaan mag enkel voor een toiletbezoek of om de zaak te verlaten.
  • Zelfs de tafel verlaten voor een rookpauze mag niet. Wie wil roken, moet meteen een plaats op het terras innemen.
  • Om 23 uur is het hoe dan ook gedaan: de cafés en restaurants moeten sluiten.

Komt er nog bij: de timing. Het voorstel spreekt over vier belangrijke data. Op 8 juni zouden alle horecazaken mogen heropenen. Op 8 juli komt er een evaluatie, waarbij verstrengen niet uitgesloten is. Nog een maand later volgt er een tweede evaluatie en na 31 augustus kunnen bovenstaande maatregelen grondig herdacht worden. In ruil eist de sector bijkomende steunmaatregelen. ‘Wij stellen ons vragen of de anderhalvemetereconomie in de horeca economisch haalbaar is’, vat alles samen.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks