’s Werelds grootste vermogensbeheerder stampt Europese blockchain-ETF uit de grond: “Digitale activa steeds relevanter”

‘s Werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock biedt sinds donderdag een blockchain-gerelateerde indextracker (ETF) aan voor Europese klanten. Beleggers kunnen zo verder worden blootgesteld aan digitale activa, zonder er rechtstreeks in te investeren.

De ETF zou, volgens een rapport van Finextra, beleggers in Europa de mogelijkheid bieden om blootstelling te krijgen aan “bedrijven die zich bezighouden met de creatie, uitvinding en het gebruik van blockchain- en cryptomunt-technologie.” Een ETF, ook bekend als een indextracker, is een passief beheerd beleggingsfonds dat als doel heeft om via handelscomputers zo nauwkeurig mogelijk een onderliggende beursindex te volgen. 

Zo’n index volgt het ruwe gemiddelde van een aantal belangrijke aandelen op een markt. Een bekend voorbeeld in België is de belangrijke aandelenindex, de Bel20, waarin de 20 grootste Belgische bedrijven worden gevolgd. 

Het grootste verschil met traditionele beleggingsfondsen is echter dat ETF’s gecontroleerd worden door software, die een index zeer nauwkeurig kan opvolgen en snel automatisch beslissingen kan nemen om bij te sturen. Een ETF voor cryptoactiva werkt op dezelfde manier, maar in plaats van een beursindex, wordt de koers van cryptomunten of -bedrijven opgevolgd.

“Steeds relevanter” voor BlackRocks cliënten

Europese klanten kunnen sinds donderdag investeren in de iShares Blockchain Technology UCITS ETF (BLKC). Die tracht de beleggingsresultaten te volgen van een index die bestaat uit 35 firma’s wereldwijd. Daarvan hebben 75 procent een hoofdactiviteit die verbonden is aan blockchain, zoals handelsbeurzen voor cryptomunten en miners. De andere 25 procent zijn bedrijven die het blockchain-ecosysteem ondersteunen, zoals betalingsbedrijven en producenten van halfgeleiders. 

“We geloven dat digitale activa en blockchaintechnologieën steeds relevanter zullen worden voor onze cliënten naarmate use cases zich ontwikkelen in omvang, schaal en complexiteit. De voortdurende proliferatie van blockchaintechnologie onderstreept het potentieel ervan in vele sectoren”, meent Omar Moufti, productstrateeg voor ETF’s bij de vermogensbeheerder, volgens berichtgeving van Finextra. 

Moufti gaf verder aan dat de ETF beleggers in Europa zal blootstellen aan “wereldwijde bedrijven die de ontwikkeling van het opkomende blockchain-ecosysteem leiden.” 

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20