‘Black Adam’ blijkt flop in cinema en dreigt verlieslatend te zijn voor Warner Bros. Pictures

Wat de grote terugkeer van DC Films moesten worden in de cinemazalen na de coronacrisis lijkt uit te draaien op een flop. Black Adam, met wereldster Dwayne ‘The Rock’ Johnson in de hoofdrol, bracht aan de wereldwijde box office na zeven weken namelijk nog maar 387 miljoen dollar (369,5 miljoen euro) op. Daarmee dreigt de film voor Warner Bros. Pictures verlieslatend te zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Marvel Studios, eigendom van The Walt Disney Company, domineert de laatste jaren de wereldwijde box office met de ene hit na de andere in het Marvel Cinematic Universe (MCU). Warner Bros. Pictures hoopt al enige tijd om dat succes te kopiëren met zijn superheldenfilms uit het DC Extended Universe (DCEU). Daarbij was veel hoop gevestigd op Black Adam, een film met een enorm budget en wereldster Dwayne Johnson.

De essentie:

 • Het DCEU had tijdens de coronacrisis met Birds of Prey (2020), Wonder Woman 1984 (2020) en The Suicide Squad (2021) enkele films die het om logische redenen minder deden aan de box office.
 • Warner Bros. Pictures hoopte echter die periode van zich af te schudden met Black Adam. De film introduceerde een nieuw personage met de antiheld Black Adam, gespeeld door de razend populaire Dwayne Johnson.
  • Dat het andere lopende DC-project Batgirl – van de Belgen Adil El Arbi en Bilall Fallah – geschrapt werd, bewijst hoe zwaar Warner Bros. inzette op Black Adam.
  • Bovendien was er van bij het begin al sprake van een mogelijke sequel op Black Adam. Na de bekendmaking dat Henry Cavill terugkeert als Superman werd er zelfs al gesproken over een film met beide personages samen.
 • Black Adam kreeg dan ook een enorm productiebudget van maar liefst 195 miljoen dollar (186,4 miljoen euro).
 • Bovendien zou er aanvankelijk 100 miljoen dollar (95,6 miljoen euro) voorzien zijn voor promotie. Dat budget is volgens Warner Bros. later wel teruggeschroefd tot 80 miljoen dollar (76,5 miljoen euro). Reden daarvoor zou de aanslepende Covid-situatie zijn die ervoor zorgt dat er minder mensen naar de cinema gaan dan enkele jaren geleden.
 • Volgens de website Variety had Black Adam door die hoge kosten een totale box office van zo’n 600 miljoen dollar (573,4 miljoen euro) nodig om winstgevend te zijn. Bronnen bij Warner Bros. spreken dat cijfer tegen en hebben het over 400 miljoen dollar (382,3 miljoen euro).

Hoeveel bracht Black Adam op?

 • Zeven weken na de release zit Black Adam op een wereldwijde box office van 387 miljoen dollar (369,5 miljoen euro). Omdat de film al enige tijd in de zalen is, verwachten experts dat dat hooguit nog zal stijgen tot maximum 400 miljoen dollar (382,3 miljoen euro).
 • Aangezien eigenaars van cinema’s de helft van de box office voor zich mogen houden, zijn de inkomsten voor Warner Bros. Pictures dus veel lager dan ze vermoedelijk gehoopt hadden.
 • Via video-on-demand zou Black Adam naar schatting nog zo’n 30 miljoen euro kunnen opbrengen.
 • Daarna zal de film gereleaset worden op de streamingdienst HBO Max. Voor hoeveel extra inkomsten de superheldenfilm daar zorgt, valt moeilijk in te schatten.
 • De gespecialiseerde website Variety gaat er alles bij elkaar opgeteld van uit dat Black Adam een financiële put van zo’n 50 à 100 miljoen dollar (47,8 à 95,6 miljoen euro) zal achterlaten.
Meer