Blablacar hint op beursgang

Isopix

Blablacar-topman Nicolas Brusson stelt een beursgang in het vooruitzicht. Het Franse carpoolplatform heeft momenteel 89 miljoen abonnees en is actief in 22 landen, waaronder België.

‘Op een gegeven moment is het de bedoeling om naar de beurs te gaan’, vertelt mede-oprichter en CEO Nicolas Brusson in een interview met persagentschap Bloomberg. ‘Zoals ik het nu zie, zijn we tevreden als private onderneming. We bouwen verder aan een duurzaam en groeiend bedrijf.’

Transportwet

Blablacar-topman Nicolas Brusson. – Isopix

Groeiend is Blablacar zeker en vast. Begin februari maakte het carpoolplatform bekend dat de omzet het afgelopen jaar met 71 procent steeg. In het vierde kwartaal maakten 21 miljoen mensen gebruik van de dienst. Dat is een stijging van 38 procent tegenover dezelfde periode een jaar eerder.

Een deel van het succes ligt ook in de Franse context. Blablacar profiteerde stevig van de wekenlange stakingen bij het openbaar vervoer in Frankrijk, als gevolg van de pensioenprotesten. En Blablacar wordt ook geruggensteund door een nieuwe transportwet van Frans president Emmanuel Macron. Die verplicht lokale overheden om meer te investeren in carpooling voor woon-werkverkeer.

Waze aast op Franse markt

Maar het is niet al goud wat blinkt. Blablacar mag dan wel een stevige positie bekleden in de carpoolmarkt, het is onzeker hoe lang die zal standhouden. Voor elk van de drie divisies – BlablaCar (privévervoer), BlablaBus (georganiseerd vervoer) en BlablaLines (pendelen) – is er tegenwoordig een concurrent opgestaan. Voorbeelden zijn het Duitse FlixBus, nobele onbekende Karos en het door Alphabet gesteunde Waze.

Vooral die laatste lijkt op de korte termijn werk te maken van een carpooldienst in Frankrijk. ‘De Franse markt is veelbelovend’, liet Europese chef Thomas Guignard weten aan Bloomberg. Waze heeft momenteel een 25-koppig team in Parijs, dat de evolutie van de carpoolmarkt in de gaten houdt.