Bitcoinbedrijf Coinbase gewaardeerd op 69 miljard dollar voor beursgang

Het grootste Amerikaanse handelsplatform voor cryptomunten zoals bitcoin, trekt naar de beurs. Eerste investeerders waarderen Coinbase daarvoor op 69 miljard dollar. Bij de vorige financieringsronde in 2018 haalde het bedrijf ‘slechts’ 8 miljard dollar op.

Het in 2012 opgerichte cryptoplatform had dan ook geen beter moment kunnen uitkiezen voor zijn beursdebuut. De cryptosector heeft de wind in de zeilen door de sterke bitcoinrally van de voorbije maanden. Daarnaast realiseerden andere technologiebedrijven sterke winsten bij recente beursintroducties. Coinbase surft op het momentum van het mainstream worden van bitcoin. Waar de cryptomunt eerst zeer sceptisch bekeken werd door de traditionele financiële wereld, wordt ze nu door steeds meer grote spelers omarmd.

Mainstream

De Amerikaanse bankentoezichthouder noemt bewaardiensten voor bitcoin ‘een moderne vorm van traditioneel bankieren’. Zakenbank Morgan Stanley biedt bitcoinfondsen aan zijn vermogende klanten. Ook betaalreuzen Visa en Mastercard hebben plannen voor een breder gebruik. Coinbase profiteert van deze gunstige auspiciën, maar tegelijk kan de beursgang legitimiteit van de sector verder vergroten in de ogen van regelgevers en het publiek. 

Coinbase heeft een brede activiteit in de wereld van de cryptovaluta. Gebruikers vinden er niet alleen een wisselmarkt, maar kunnen er ook terecht voor analyses en andere diensten. Het platform beschikt ook over een investeringsdivisie. Nu het bedrijf publiek gaat kan dat volgens waarnemers de drempel verlagen voor partijen die een ingang zoeken in de markt van cryptovaluta.

Coinbase meldde deze week aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC dat zijn aandelen op de private markt zijn verhandeld tegen een gemiddelde prijs van 343,58 dollar in het eerste kwartaal van dit jaar, tot en met 15 maart. In 2020 rapporteerde het bedrijf een omzet van 1,14 miljard dollar. Volgens de beursaanvraag de beursaanvraag zou Coinbase opteren voor een zogeheten direct listing, het zou dus geen nieuwe aandelen uitschrijven voor het beursdebuut.

(tb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20