Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Amerikaanse beurswaakhond weigert geldophaling bij ‘Spotify-route’

Logo Business AM
Markten

06/12/2019 | Ruben Van Lent | 2 min leestijd

Spotify ging naar de beurs via een direct listing. - EPA-EFE/JUSTIN LANE

De New York Stock Exchange (NYSE), de Amerikaanse beurs, kwam vorige week met een idee om zogenaamde direct listings aantrekkelijker te maken. De toezichthouder SEC gaat niet akkoord.

Het idee was dat bedrijven die via een direct listing naar de beurs trekken, net als de muziekapp Spotify en de chatapp Slack in het verleden, nieuwe aandelen konden uitgeven. Dat was voordien niet mogelijk. Bij een direct listing brengen de bestaande aandeelhouders gewoon hun aandelen naar de beurs.

Er zijn veel voordelen aan een direct listing. Zo komen er geen banken aan te pas die een prijs moeten vastleggen en beleggers warm maken, wat een slok op de borrel scheelt. Voor bestaande aandeelhouders is er ook geen ‘lock-upperiode’, een vastgelegde periode waarin geen aandelen mogen verkocht worden.

Geen ophaling

Het nadeel van zo’n direct listing is dan weer dat er geen geld kan opgehaald worden, gezien er geen nieuwe aandelen mogen uitgegeven worden, en dat is voor veel bedrijven geen optie. Ze hebben dat extra geld nodig voor investeringen.

Dat wou de NYSE dus veranderen, maar de Amerikaanse beurswaakhond steekt daar nu een stokje voor. De beursuitbater bevestigt aan de zakenzender CNBC dat het voorstel geweigerd is. ‘Maar we blijven doorzetten’, klinkt het. ‘Dit soort dingen gebeurt wel vaker tijdens het beslissingsproces en we blijven hierrond samenwerken met de SEC.’

De toezichthouder reageerde voorlopig nog niet.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton