Bitcoin halving is de grote schok voor cryptomarkten in 2020

De halving van bitcoin is zowat de grootste gebeurtenis die de cryptocommunity zal meemaken in 2020. Maar wat betekent dat nu specifiek en is het goed nieuws?

Vanaf 2020 zal u een stuk minder kunnen verdienen met bitcoin. Dan is het namelijk tijd voor de ‘halving’. Dat zal een serieuze schok teweegbrengen op de cryptomarkten.

Mining en belonen

Voor u kan ontdekken wat halving precies is, moet u weten dat er nog steeds cryptomunten, bitcoin in dit geval, bijkomen. Het is een proces dat moeilijker is dan simpelweg eurobiljetten bijdrukken.

Voor elke nieuwe bitcoin moet namelijk een rekenkundig raadsel opgelost worden, waar u servercapaciteit voor nodig heeft. Dat heet ‘mining’. Als u een bitcoin minet, dan krijgt u daar een beloning voor.

In het protocol, de blockchain, van bitcoin staat beschreven wanneer de beloning voor dat minen, vermindert. In 2020 staat de volgende vermindering gepland, met vijftig procent dus.

De miners worden uitbetaald in bitcoin, dus ook de productie van bitcoin zal van tempo veranderen. Op dit moment krijgt u 12,5 bitcoin uitbetaald. In mei 2020, wanneer de halving voorzien is, zal dat nog maar 6,25 bitcoin zijn.

Volatiliteit op de cryptomarkt

De bitcoinmarkt is momenteel een 120 miljard dollar waard. Bij de vorige halving waren de cryptomarkten ettelijke maanden bijzonder volatiel. Professionele miningbedrijven zijn er nu wel op voorbereid.

Een halving is overigens niet noodzakelijk slecht. Het zorgt er namelijk voor dat er schaarste blijft in de bitcoinwereld en dat de inflatie van bitcoin beperkt blijft.

Die ingreep op de productie van bitcoin blijft één van de redenen waarom de gedecentraliseerde cryptomunten niet geaccepteerd worden in de gewone financiële markten. Hun lot ligt namelijk in de handen van het geschreven blockchain-protocol. Er is nauwelijks menselijke interventie mogelijk.

Prijzen bij halving

Dalende productie en stabiele vraag betekenen in principe een prijsstijging. Intussen is de cryptogemeenschap volwassen geworden en zijn traders ook meer voorbereid op de halving. De volatiliteit van bitcoin zou dus beter kunnen meevallen dan bij de vorige halving.

In het jaar na de voorbije twee halvings, in november 2012 en juli 2016 ging de prijs van bitcoin respectievelijk maal 80 en maal 4.

Die marktvolatiliteit is niet alleen slecht nieuws. Op dat moment wordt er ook meer verhandeld. Ook bitcoinhandelaars kunnen hun investeringen indekken door met futures te werken. Dat blijft echter een gok: de huidige contracten hebben een te korte looptijd om te compenseren voor grotere bewegingen op de cryptomarkt.

Meer