LiteBit-CEO: “Bitcoin gaat niet naar 0 euro, daarvoor is het al een te belangrijk activum geworden”

Litebit-baas Olivier van Duijn ziet een glorierijke toekomst voor blockchain en de cryptomunten die meesurfen op die technologie.

Het zijn angstige tijden voor cryptobeleggers. In de afgelopen twee maanden verloor de markt bijna de helft van zijn totale waarde. Vaste waarden zoals Bitcoin en Ethereum kleuren bijna dagelijks bloedrood. Dat roept allerlei existentiële vragen op bij beleggers die vorig jaar nog maar net geproefd hebben van deze relatief nieuwe digitale activa.

Maar de pioniers van de cryptowereld houden het hoofd koel. Dit is niet hun eerste berenmarkt en het zal ook niet de laatste zijn. De innovatie en adoptie van blockchain blijft immers doorgaan. Zo kijkt ook Olivier van Duijn, CEO van de Nederlandse cryptobeurs LiteBit, naar de huidige stand van zaken.

“We zijn bij LiteBit allemaal adepten van de blockchaintech. Als ik één geloof zou hebben, is het dat die technologie daadwerkelijk al transformaties veroorzaakt en nog veel meer zal veroorzaken dan dat”, verklaart van Duijn. Volgens de LiteBit-baas heeft dat alles te maken met de essentie van blockchain, dat een soort gedecentraliseerde database is waarvan alle gebruikers samen de eigenaars vormen. “Deze technologie maakt de dingen goedkoper, efficiënter, gemakkelijker en sneller. Daarom zal het blijven groeien. Cryptomunten surfen mee op dat succes”, zegt van Duijn tegen Business AM.

“Hoe snel financiën gedigitaliseerd worden, hangt af van regelgevers”

Of we in de toekomst met een hele resem van cryptomunten zullen overblijven (er zijn er momenteel meer dan 8.000 verschillende) of met een klein aantal dominante munten, is nog een andere vraag die beleggers zich vaak stellen. Van Duijn kijkt naar de geschiedenis van het internet voor antwoorden. “Aan het begin van de eerste internetgolf waren er ook heel wat toepassingen die nu verdwenen zijn en iedereen vergeten is. Toen kwam er een tweede golf met allerlei concepten, zoals Google en Facebook, die nu iedereen kent. Zo verloopt het bij elke opkomende sector”, voert de Nederlander aan.

Het proces van adoptie zal met vallen en opstaan gebeuren, wat bij elke nieuwe technologie het geval is. Maar uiteindelijk zal bijna geen enkel aspect van de financiële wereld kunnen ontsnappen aan blockchain, denkt de LiteBit-baas. “Alles wat gedigitaliseerd kan worden, zal gedigitaliseerd worden. De snelheid waarmee dat gebeurt, is totaal afhankelijk van regelgevers. Maar de adoptie kan heel snel gaan wanneer de wet het been bijtrekt en grote investeerders doorhebben dat de tijd rijp is”, werpt van Duijn op.

“Bitcoin gaat niet naar 0 euro. Er zijn definitief grote beleggers betrokken”

De massale adoptie van crypto zou dus maar een kwestie van tijd zijn, volgens de CEO. Zijn visie staat volledig haaks op een clubje critici die cryptomunten telkens dood verklaren wanneer de prijzen fors dalen. Zo wordt er veel gespeculeerd over de mogelijkheid dat Bitcoin, de grootste cryptomunt volgens marktwaarde, eigenlijk een enorme zeepbel zou zijn en ooit wel eens volledig waardeloos zou kunnen worden. Het is een panisch scenario waarin beleggers achterblijven met onbruikbare digitale valuta.

Volstrekte onzin, denkt van Duijn echter. “Bitcoin gaat niet naar 0 euro, daarvoor is het al een te belangrijk activum geworden. Het is ook niet relevant meer om daarover te praten want dat gaat nooit gebeuren. Dat de koers grote schommelingen ziet, is zeker. Dat het gelinkt is aan de economie en de aandelenmarkt, is ook zeker. Er zijn nu definitief grote beleggers betrokken die enorme hoeveelheden geld in Bitcoin en andere crypto hebben gestoken”, legt van Duijn uit.

Maar ook andere toepassingen van crypto zouden al duidelijk hun waarde voor de markt gedemonstreerd hebben. “Iedereen kent Ethereum en zijn smart contract-toepassingen, maar je hebt nog zoveel andere concepten, zoals bijvoorbeeld Polkadot en Solana, die logisch en waardevol zijn. Daar zit gewoon goede technologie achter”, meent van Duijn.

Oudere beleggers kijken minder op van een prijsdaling in crypto

Ten slotte geeft van Duijn nog een stukje inzicht over de interne keuken van een cryptobeurs mee. De Nederlander gelooft dat een combinatie van kwaliteitsvolle service, een vlotte gebruikservaring, professionele beveiliging en hoge transparantie de belangrijkste ingrediënten zijn voor een succesvolle cryptobeurs. “Er is nog heel veel groei mogelijk in deze markt als je die dingen goed doet”, stipt van Duijn aan. 

LiteBit, een handelsplatform dat gebruikers laat handelen in 67 verschillende soorten crypto, bewaakt zijn digitale activa via strikte procedures en zogenoemde koude opslag. Dat is het offline bewaren van toegangssleutels in hardware-wallets. “Professionele cryptobeurzen hebben een hele goede beveiliging. Individuele gebruikers zijn veel vaker het slachtoffer van hackers en phishing, die via het toestel van de belegger crypto kunnen ontvreemden. Het systeem van een cryptobeurs zelf wordt zelden gehackt. Daar bestaat nog veel verwarring over”, luidt het.

De demografie van beleggers bestaat bij LiteBit uit twee categorieën. Ten eerste is er de ietwat jongere groep beleggers; mensen tussen de 18 en 40 jaar. “Dat zijn wat meer emotionele beleggers en de early adopters van crypto”, meent van Duijn. Maar waar LiteBit enorm veel groei ziet, is binnen een tweede groep van iets oudere en meer ervaren beleggers. “Zij hebben een andere manier van beleggen en zijn veel minder geschrokken van de recente prijzendip. Die mensen kijken naar het potentieel op lange termijn”, besluit de LiteBit-CEO.

Meer