Bitcoin door magisch plafond van 15.000 dollar

Bitcoin zit in een stevige rally. Donderdagnacht wipte de bekendste cryptomunt over de 15.000 dollar per stuk. En die rally schijnt ook te blijven duren.

We schreven het gisteren al: bitcoin doet het verdomd goed de laatste dagen. De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten en de aanhoudende onzekerheid zitten daar zeker voor iets tussen. Maar er zijn ook nog enkele andere factoren.

Plafonds, plafonds

Daarnaast heeft bitcoin het eigenlijk best moeilijk gehad om door dat plafond van 14.000 dollar te breken. Analisten voorspelden echter dat er nog veel marge zat op de bitcoin en dat het kwestie was van momentum kweken. Dat momentum lijkt er nu te zijn, met groetjes van Biden versus Trump.

Op het moment van schrijven is de bitcoin alweer 15.575 dollar waard. Als de munt die lijn verder doorzet, breekt hij ook vandaag door het plafond van de 16.000 dollar.

Tussen mei en augustus van dit jaar, net toen de wereldeconomie een korte pauze kreeg van de coronacrisis, bleef de bitcoin een tijdlang stabiel. De prijs laveerde toen tussen de 7.500 en de 10.000 dollar, in een opwaarts patroon.

Halving-effect

Die stijging kwam er na de bitcoin halving: een technisch evenement dat de beloning voor het minen van bitcoin halveert. Een soort natuurlijk ingebouwde inflatie, zo u wil. Dat zorgt traditioneel voor een stevige prijsdaling, waarna er weer een hausse volgt.

Het is nu wel opletten geblazen. Analisten voorspelden weerstand bij de 14.000 dollar. Het volgende weerstandsniveau is, dat ziet u ook aan de snelheid waarmee de bitcoinkoers omhoog gaat, 20.000 dollar. In 2017 was dat al zo, toen knapte de bubbel uit elkaar en een jaar later was bitcoin nog maar 5.000 dollar waard. Of er nu een gelijkaardig scenario in de wachtkamer staat, valt, tja, af te wachten.

Bitcoin kent behoorlijk wat momentum nu, maar het is een volatiele munt. Sommigen beweren dat de crypto een veilige haven wordt in tijden van economische crisis, omdat die niet onder overheidsgezag staat. Dat wil echter ook zeggen dat u bij fraude vrij weinig verhaal heeft.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.