Bitcoin stoomt door tot boven 15.000 dollar: hoe komt dat?

Bitcoin ging donderdag door de grens van 15.000 dollar, voor het eerst sinds begin 2018. Een dag eerder tikte de cryptomunt de 14.000 dollar aan. Dat was voor het eerst sinds 2017. Het lijkt erop dat de munt stabiel boven die prijs blijft.

In het nieuws: Bitcoin steeg donderdagavond tot 15.171 dollar, of ruim 8 procent meer dan een dag eerder.

Wat is de aanleiding? Er zijn een aantal opties. Het blijft natuurlijk altijd koffiedik kijken wat er precies in de hoofden van cryptobeleggers omgaat, maar ruw gesteld zijn er een aantal mogelijkheden. De Amerikaanse verkiezingen, de Amerikaanse beurs, een nieuwe investering van GrayScale en een verbetering op het Ethereum-netwerk.

Over de verkiezingen: Het is geen toeval dat net als de Amerikaanse verkiezingen aan de gang zijn, bitcoin hoger springt. Net toen de verkiezingen toch meer richting Biden begonnen te kantelen, wipte bitcoin over die magische grens. Biden staat in de Verenigde Staten ook wel gelijk aan belastingen, dat is een mogelijkheid. Maar vooral dat de verkiezingen zo nipt lijken te zijn, zal beleggers naar crypto hebben gestuurd. Die markt staat namelijk boven de Amerikaanse interne politiek. Of niet, dus, zo blijkt.

De Amerikaanse beurs: Biden of Trump, daar ligt de beurs niet van wakker, maar wel van Powell. Op Wall Street was het gisteren feest, zeker de techaandelen sprongen hoger. Maar of er een stimuluspakket aankomt, dat hangt af van deze meneer: Jerome Powell, de baas van de Fed.

GrayScale boven: Dan zijn er natuurlijk nog de blijvende investeringen van GrayScale, een fondsenbeheerder die massief veel geld in bitcoin blijft pompen. De voorbije week had GrayScale maar liefst 481.711 bitcoins in handen, goed voor 6,7 miljard dollar. GrayScale heeft op dit moment 2,7 procent van het totale aantal bitcoin in handen en elke week komen er daar nog bij. De laatste week pikte GrayScale nog voor 500.000 dollar aan bitcoin op. Dat geeft immens veel vertrouwen.

Ethereum: De infrastructuur van Ethereum is vernieuwd. De grootste blockchain-provider geeft daarmee veel vertrouwen aan de volledige cryptomarkt en daar profiteert bitcoin van mee.

Ook dat nog: Deze week is er een bedrag van 955 miljoen dollar aan bitcoin versluisd vanuit een wallet. Die bitcoin stonden er al van in 2015, toen de munt nog maar een fractie waard was van wat ze nu is. Een goede investering, of een zeer gelukkig teruggevonden paswoord, lijkt dat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20