De waarde van de bitcoin heeft donderdagavond de grens van 40.000 dollar doorbroken. Daarmee boekte de virtuele munt op één dag tijd een winst van 11 procent. De bitcoin liet een piekprijs van 40.065 dollar optekenen, maar zakte daarna wel terug tot 39.420 dollar.
Op amper één maand tijd heeft de waarde van de bitcoin een verdubbeling laten optekenen. Door de waardetoename van de bitcoin is de gezamenlijke waarde van alle cryptomunten in de wereld opgelopen tot meer dan 1.000 miljard dollar. Daarvan neemt de bitcoin ongeveer 66 procent voor zijn rekening.
Sommige waarnemers verwachten dat de waarde van de bitcoin snel een niveau van 50.000 dollar zal bereiken. De zakenbank JPMorgan had eerder al gezegd dat de bitcoin op langere termijn mogelijk een waarde van 146.000 dollar zou kunnen bereiken.
Een tijdsbestek werd echter niet gegeven. Dit jaar rekent de bank op een bedrag tussen 50.000 dollar en 100.000 dollar. Over de voorbije twaalf maanden heeft de munt ruim 400 procent aan waarde gewonnen.
Credibiliteit
Volgens Chamath Palihapitiya, analist bij Social Capital, kan het succes van de bitcoin worden gelinkt aan een gebrek aan vertrouwen in leidersfiguren. ‘Men beseft dat de leiders veel minder te vertrouwen zijn dan vroeger,’ merkt Palihapitiya op. ‘Gedecentraliseerde activa worden daarbij als een mogelijke houvast bestempeld.’
Bovendien zijn inmiddels ook een aantal institutionele investeerders tot de aankoop van bitcoins overgegaan. Daardoor wint de virtuele munt aan credibiliteit. Cryptovaluta worden door hun supporters bestempeld als een digitale vorm van goud, die bescherming tegen inflatie kan bieden.
Het vertrouwen in cryptomunten wordt anderzijds nog ondersteund door de beslissing van betaalplatformen zoals Paypal en Fidelity om transacties in virtuele valuta in hun aanbod op te nemen. Op die manier genieten munten zoals de bitcoin ook als betaalmiddel een toenemende populariteit.