Biotechdwerg klopt alle grote jongens met coronavaccin

Moderna, een Amerikaanse biotechstart-up, kan zijn potentieel vaccin tegen het coronavirus covid-19 beginnen testen op mensen. Het had maar 42 dagen nodig om van concept naar testfase te gaan.

Let wel: het heeft nog een hele weg te gaan voor het echt naar de markt kan. Maar als de snelheid waarmee het ontwikkeld is een graadmeter mag zijn, zal ook dat niet meer heel lang duren.

Ter vergelijking: het duurde 20 maanden om in 2003 een vaccin tegen het SARS-virus in de testfase te krijgen. Moderna heeft dus een mooi huzarenstukje neergezet. Het vaccin was eigenlijk al klaar in 25 dagen, daarna werd nog een dikke twee weken lang technische analyses uitgevoerd.

DNA-materiaal

Het beursgenoteerde Moderna heeft één groot voordeel: zijn revolutionaire technologie. Waar voor de ontwikkeling van vaccins normaal een klein staal van het virus zelf wordt gebruikt om het lichaam er immuuncellen voor te laten aanmaken, gebruikt Moderna genetisch materiaal dat eiwitten aanmaakt in het lichaam.

Het bedrijf stopt het genetisch materiaal dat covid-19 verspreiden in het menselijk lichaam, in zijn vaccin. Later kunnen de immuuncellen die kwaadaardige cellen dan herkennen en er een afweermechanisme tegen ontwikkelen.

Dolle beursrit

Het project was een samenwerking met een universiteit in het Chinese Shanghai. Die begon op 10 januari de genetische data van covid-19 te onderzoeken en drie dagen later kon de productie van start gaan.

Het vaccin is goed nieuws om de verspreiding van covid-19 in toom te houden. Overheden wereldwijd denken erover na om mensen verplicht te laten vaccineren tegen covd-19 voor ze een vliegtuig nemen. Virussen worden namelijk het snelst verspreid in vliegtuigen, waar mensen voor lange tijd dicht op elkaar zitten.

Moderna is opgericht in 2010 door de durfkapitaalgroep Flagship Pioneering. De CEO is Stéphane Bancel, eerder topman bij een Frans diagnosticabedrijf. Moderna ging eind 2018 naar de beurs en staat ondertussen 27 procent hoger.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.