Biotech redt Bel20, rest van Europa gaat kopje-onder

De Brusselse sterindex Bel20 kan zich net boven water houden in Europa met een minieme winst van 0,2 procent. De top bestaat voor een groot deel uit biotechbedrijven.

Het Luikse farmabedrijf UCB en de Gentse biotechgroep Argenx gaan meer dan 4 procent hoger. Beide bedrijven maakten de afgelopen weken sterke onderzoeksresultaten bekend voor medicijnen in ontwikkeling. Vermoedelijk profiteren ze ook een beetje van de algemene coronaboost die farmabedrijven krijgen. Het Mechelse Galapagos houdt het bij een zeer bescheiden verlies van 0,03 procent.

De sterkste daler is de investeringsmaatschappij Ackermans & Van Haaren, dat een koersdoelverlaging kreeg van het beurshuis Kepler Cheuvreux.

Cruises en verzonnen geld

In de rest van Europa is het droefnis alom. Alle markten gaan in het rood. De beurs van Londen gaat met 0,7 procent het stevigst onderuit door onder meer de cruise-aanbieder Carnival. Die doet er net geen 10 procent af. Beleggers vrezen een tweede coronagolf na nieuwe besmettingen in onder andere de VS en Duitsland.

Wirecard is er het ergste aan toe. Het betaalbedrijf crasht 45,5 procent op de beurs van Berlijn nadat het moest toegeven dat 1,9 miljard euro die in zijn boekhouding ingeschreven staat eigenlijk niet bestaat.

Nog in Berlijn doet Lufthansa er 3 procent af. Zondag zei topman Carsten Spohr dat hij eraan twijfelde of het reddingsplan van 9 miljard euro erdoor zou geraken op de aandeelhoudersvergadering. Enkele aandeelhouders, waaronder hoofdaandeelhouder Hermann Thiele, lieten al weten er niet achter te staan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20