Bedrijf ontwikkelt bio-inkten op basis van menselijk materiaal: “Eerste stap bij het printen van een orgaan”

Bij het printen van cellen en weefsels worden bio-inkten gebruikt. Deze worden normaliter gemaakt uit dierlijk materiaal. Het bedrijf Bio Inx ontwikkelt nu menselijke bio-inkten. CEO Jasper Van Hoorick legt de voordelen daarvan uit.


Beluister hier het volledige interview met Jasper Van Hoorick:


De essentie: Door inkten te gebruiken op basis van menselijk materiaal, kunnen weefsels geprint worden die diervriendelijk zijn en betere modellen voor onderzoek leveren. Op langere termijn hoopt men met de bio-inkten volledige organen te printen.

  • Van Hoorick: “Bio-inkten zijn de materialen die gebruikt worden om cellen te printen. Momenteel zijn de meeste bio-inkten op basis van dierlijk materiaal. Gelatine is bijvoorbeeld heel populair. Maar met dit project gaan we die gelatine vervangen door menselijk materiaal dat afkomstig is uit placenta’s. Op die manier kunnen wij een betere nabootsing maken van de situatie in de mens.”
  • “Op lange termijn is het de bedoeling dat we organen gaan printen, maar op korte termijn zullen het eerder weefselmodellen of orgaanmodellen zijn. Door bijvoorbeeld een huidmodel te printen op basis van menselijke cellen en materialen, kunnen we daar in de toekomst cosmetica of geneesmiddelen op testen. Dat is de eerste stap in de richting van het effectief printen van een orgaan.”
  • “Wij beginnen altijd van het eenvoudigste, dus één celtype. Als we zien dat dit celtype goed groeit, dan kunnen we daar een tweede celtype aan toevoegen. De volgende stap is het introduceren van bloedvaten. Daarna kunnen we een functionaliteit toevoegen, bijvoorbeeld spiersamentrekking. Wij bieden gestandaardiseerde materialen aan die toelaten om die cellen te printen, zodat dat onze klanten geleidelijk aan complexere structuren kunnen printen om zo op termijn naar organen te gaan”, besluit Van Hoorick.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.