Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 04 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Israëli’s hebben primeur van eerste 3D-geprint hart

Logo Business AM
Economie

15/04/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Wetenschappers aan de Tel Aviv University in Israël zijn erin geslaagd om met een driedimensionale druktechniek (3D) een kunsthart te produceren. Bij de drukproces werd gebruik gemaakt van menselijk biologisch materiaal. Dat heeft onderzoeksleider Tal Dvir, specialist in regeneratieve biotechnologie, bekend gemaakt. Daarmee heeft de Israëlische universiteit volgens hem een wereldprimeur geboekt.

Tot nu toe waren wetenschappers er immers alleen in gelukt eenvoudige weefsels, zonder bloedvaten, te printen. Op termijn moet de druktechnologie volgens professor Dvir de donatie en transplantatie van organen overbodig maken.

Konijn

“Dit is de eerste keer dat wetenschappers met succes een compleet hart – met inbegrip van cellen, bloedvaten en kamers en kamers – hebben kunnen printen,” verduidelijkt Tal Dvir. “In het verleden was men er al wel in geslaagd om een driedimensionaal model van een hart te printen. Die procedures slaagden er echter niet ook cellen of bloedvaten te produceren.”

“Onze realisatie demonstreert daarentegen dat 3D-technologieën de mogelijkheid hebben om bij de reproductie van organen op gepersonaliseerd weefsel beroep te kunnen doen. Dat biedt gigantische voordelen tegenover de technologieën waarop de wetenschap momenteel kan terugvallen.”

Het hart dat de Israëlische wetenschappers konden printen, zou mogelijk geschikt zijn voor een konijn. “Het zal echter mogelijk zijn om met dezelfde technologieën een hart met een grotere omvang te maken,” benadrukt professor Dvir. “In een volgende stap moeten de ontwikkelaars het gedrukte orgaan aanleren zich ook daadwerkelijk als een menselijk hart te gedragen.”

Orgaanprinters

In eerste instantie voorzien de onderzoekers ingrepen bij dieren. “Maar uiteindelijk zal het oog mogelijk zijn om menselijke hartpatiënten met de 3D-technologie te kunnen helpen,” zegt Dvir. “Wij hopen dat over tien jaar de beste ziekenhuizen van de wereld over orgaanprinters zullen kunnen beschikken, zodat deze procedures routinematig zullen kunnen worden uitgevoerd.”

De Israëlische wetenschappers benadrukken dat in vele landen hartaandoeningen de belangrijkste doodsoorzaak zijn. In Israël sterven alleen aan kanker meer mensen dan aan cardiovasculaire aandoeningen. Uit cijfers van het Israëlische ministerie van gezondheid bleek dat deze aandoeningen zes jaar geleden 16 procent van het totale aantal overlijdens veroorzaakte.

De onderzoekers wijzen er nog op dat een harttransplantatie voor patiënten met hartfalen vaak uiteindelijk de enige ingreep is die redding kan brengen. Vaak moeten patiënten echter vele maanden op een geschikte donor wachten. Niet zelden overlijden de patiënten vooraleer een gepast hart is gevonden.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks